We just lost John King

Op de dag dat New York getroffen werd door Irene, om een uur of drie in de middag onze tijd, viel in het oostelijk deel van Utrecht een enorme hoeveelheid regenwater loodrecht naar beneden. Een stortbui of een wolkbreuk, maar wel een bijzondere. Hij werd niet aangekondigd door eerste regendruppels, die stilaan of vrij snel in aantal toenemen, nee, dit water viel ineens neer, vanuit het niets: wie zich op dat moment buiten bevond, had geen schijn van kans gehad te gaan schuilen. Ook aan de wolk was niets bijzonders herkenbaar geweest. Grijs ja, maar niet erg zwaar.

Er waren geen camera's bij, zoals in New York, en ook de schrijvende pers zal aan de bui bij Utrecht na dit stukje geen aandacht besteden, hoewel het toch een interessante waarneming was, waar we thuis in de buurt over door kunnen praten.

Maar het is niets vergeleken met wat er jaarlijks vanuit het Caribisch gebied op de oostkust van de Verenigde Staten afkomt - vanuit die oceanische kraamkamer van orkanen. Dus toen die loodrechte bui neerkwam op Utrecht konden we via CNN meekijken naar wat er in New York en Long Beach gebeurde.

Na heldhaftig journalistiek werk van de correspondenten in Libië was het nu de beurt aan de kantoorcollega's van de thuisbasis en inderdaad: anchorman Anderson Cooper stond buiten in een regenjack, net als politiek verslaggever John King of iemand met zijn stem, want King was in de ziedende storm zo goed ingepakt dat hij niet herkenbaar was. Hij stond ergens langs de kust, wijdbeens, en maakt brede, dramatische armgebaren over het ondergelopen strand en over het water dat iets verderop langs de banden van de CNN-reportagewagen likte. Kings contouren waren door het water op de cameralens zo vervormd, dat we uitzagen op een zwaaiende vlek totdat we ook diens stem niet meer konden horen. "I think we just lost John King", zei Anderson Cooper, maar dat had hij eerder ook gezegd van Mary Snow, die langs de Hudson stond in haar rode CNN-jack, en van een afstandje een auto filmde die vastzat in een plas. Ook dat dramatische voorval werd luidkeels van commentaar voorzien, totdat ook hier het geluid wegviel. "We just lost Mary Snow."

Ze weten hun verliezen te nemen, bij CNN, maar gelukkig hebben ze nog hun affiliate van WABC die live beelden had van een reddingsoperatie, waarbij zes leden van een gezin bij toerbeurt met een rubberbootje uit hun huis werden gehaald, om daarmee hun ondergelopen straat over te steken. Eerst kwamen een oudere man en een klein meisje, toen twee jongens en ten slotte een volwassen man en vrouw. In de studio van WABC wilde de commentator juist ingaan op het element van de internal decisionmaking of that family toen CNN het signaal maar weer wegdraaide en nog een gemobiliseerde bureauredacteur aan de oever bij de Brooklyn Bridge liet zien bij wie het water zachtjes tegen de voet van de laars kabbelde.

Anderson Cooper kwam in beeld - in de volle zon.

Hij was er zelf beduusd van.

De bui in Utrecht was mediatechnisch zo gek nog niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden