Samenleving

'We hervatten de lessen, in gepast tempo'

Het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch. Beeld ANP

Wat doe je als rector wanneer op maandagochtend een van je docenten, voor het oog van je leerlingen, voor zelfdoding heeft gekozen? Etha Schoemaker-Konings staat voor die loodzware taak.

Schoemaker is sinds medio 2015 rector van het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch. Maandag maakte een docent een eind aan zijn leven. Hij sprong van het schooldak. Een aantal van de ruim 800 leerlingen zag het, door de ramen van hun klaslokalen, gebeuren.

"Het is een treurige dag. Dit heeft een enorme impact op de school, leerlingen, ouders en de naasten van onze collega", sprak Schoemaker, toen zij in de vrieskou de pers te woord stond. De meeste leerlingen waren toen al naar huis, al of niet opgehaald door hun ouders. Binnen in het schoolgebouw aan het Mercatorplein zaten de meeste docenten nog bijeen, om elkaar te steunen. Schoemaker: "We zijn ook plannen aan het maken voor de activiteiten in de komende dagen."

De rector prees zich gelukkig dat ze direct na het incident deskundige hulp kreeg aangeboden: politie, GGD, Slachtofferhulp en schoolmaatschappelijk werk stonden en staan de school bij. "Onvoorstelbaar goed en snel diende die hulpverlening zich aan." Om geschokte leerlingen, docenten en ander personeel op te vangen, werd een bijeenkomst gehouden in de gymzaal.

Slachtofferhulp zal ook de komende dagen aanwezig zijn om gesprekken te voeren met iedereen die daar behoefte aan heeft. Schoemaker: "Verder gaan we proberen om ons normale ritme, voor zo ver je van normaal kunt spreken, te hervatten." Goed luisteren, peilen wie behoefte heeft aan nazorg, dat is het beleid in Den Bosch. Het lesrooster zal snel worden hersteld, met inachtneming van alle gevoelens die heersen. Schoemaker: "We hervatten de lessen in een gepast tempo."

Rector Etha Schoemaker-Konings. Beeld anp

Intercom

Het incident vond plaats rond kwart voor tien. Scholieren die aan de zijkant van het schoolgebouw les hadden, konden de dode docent op het plein zien liggen. Menig leerling dacht aanvankelijk aan een grap, maar al snel kwam een bevestiging dat iemand van het dak was gevallen. Via de intercom klonk het advies om de lamellen dicht te doen.

De lessen werden gestaakt en leerlingen mochten naar huis. Rector Schoemaker: "We hebben ouders gevraagd om hun zoon of dochter op te halen als zij daaraan behoefte hadden." Menig moeder en een enkele vader gaven aan die oproep gehoor. In de school zelf en op het Mercatorplein zochten leerlingen troost bij elkaar.

Kort na het middaguur waren de meeste scholieren vertrokken. Om half twee gaf de rector buiten haar persverklaring af te geven. Die eindigde ze na ruim vijf minuten met de vraag: "Wilt u alstublieft de leerlingen, collega's en ouders met rust laten? Want het is een treurige dag."

De grote vraag die bleef hangen was: waarom koos deze docent uitgerekend voor deze plek en dit tijdstip om zijn leven zo te beëindigen? Rector Schoemaker wenste geen enkele mededeling te doen noch vragen te beantwoorden over de zojuist overleden docent, die 'zo'n tien jaar' op het Stedelijk Gymnasium zou hebben gewerkt. Hij gaf er wiskunde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden