'We hebben opening beurs vertraagd!'

Na ontruiming Zuccotti Park zijn New Yorkse activisten gedwongen om elders in de stad te protesteren

Als de 25-jarige Raviv Ullman donderdagochtend uit de metro in Manhattan komt, tussen de hoge kantoorgebouwen waar de rijke '1 procent' van Amerika zijn geld stalt, stuurt hij een sms naar zijn huisgenoot: 'Grote kans dat ik vandaag gearresteerd wordt. Kun jij voor de kat zorgen?'

Het is dan precies twee maanden geleden dat in Zuccotti Park de eerste tenten werden opgeslagen van de Occupy Wall Street-beweging, die wil opkomen voor 'de andere 99 procent'. Om dat moment te markeren, zijn er demonstraties gepland. Maar als Raviv langs het plein loopt, ligt het er nog uitgestorven bij. Schoonmakers spuiten de stenen schoon. Enkele dagen geleden zijn de tenten, in het holst van de nacht, van het plein geveegd.

Raviv betreurt die ontruiming niet. "We worden nu gedwongen om verder te kijken dan dit park."

De joodse Raviv is acteur en treedt op in derderangs Broadway-shows. Zijn vader is verpleger en staat helemaal achter zijn zaak. "Mijn vader ziet haast dagelijks hoe mensen failliet gaan door een operatie, omdat ze geen verzekering kunnen betalen. Dit systeem is verrot."

Bij Wall Street wemelt het van politieagenten. Helikopters hangen roerloos in de lucht. De straat is geblokkeerd: alleen mensen met een werkpas mogen erdoor. Honderden demonstranten bezetten de straten rondom. "Wiens straat? Onze straat!" schreeuwen ze.

Binnensmonds vloekend worstelen medewerkers van de kantoren rondom Wall Street zich door de menigte. "Ik woon drie straten verderop", zegt één van hen, Farrell McManus (41). "En ik ben al twintig minuten onderweg naar mijn werk..." Toch staat hij sympathiek tegenover de Occupy-beweging. "Zoals trouwens de meesten die hier werken. De kleine mensen, secretaressen, assistenten. Deze kantoren zijn echt niet alleen maar gevuld met rijke bankiers."

"We hebben de openingsbel van de beurs vertraagd!" roept iemand. De menigte barst uit in gejoel.

Rond het middaguur, in Zuccotti Park, spelen activisten en agenten een kat-en-muisspel met dranghekken: de ene groep duwt ze weg, de andere duwt ze terug. Een jongen met bebloed gezicht wordt afgevoerd, andere arrestaties volgen. "De hele wereld kijkt naar ons. Vermijd geweld!" schreeuwen de activisten elkaar toe.

Vanaf een afstand kijkt Richard Jacobs (50) toe. "We staan op een kruispunt. Ik hoop dat we, nu we niet meer gebonden zijn aan een paar tenten op een plein, een politiekere koers kunnen varen en een duidelijker leiding krijgen."

Austin Taylor (22), wiskundestudent, is het niet met hem eens. "De beweging hoeft niet zelf politiek te worden. Bij de aankomende presidentsverkiezingen kunnen ze niet om ons heen en moeten ze het wel over onze thema's hebben."

Raviv haalt een kop koffie in een nabijgelegen café. Daar ontmoet hij zijn vriendin Robin Howson (27), een Californische met wilde rode krullen. Twee maanden geleden was ze nog 'in zalige onwetendheid' over de economische en politieke situatie van haar land, vertelt ze. "Het is geweldig om samen met leeftijdgenoten na te denken over hoe wíj willen dat ons land eruit moet zien."

Als de avond valt, verzamelen de activisten zich op Foley Square voor een massale mars over Brooklyn Bridge. New Yorkers die overdag niet bij de demonstraties konden zijn vanwege werk of studie, voegen zich bij de groep. De menigte zwelt aan tot meer dan dertigduizend mensen. Alle leeftijdsgroepen zijn vertegenwoordigd. En op de brug is geen enkele agent te bekennen. "Ik ben stomverbaasd", zegt Raviv. "Dit is een perfect einde van de dag." Grijnzend: "Die sms vanochtend had ik dus niet hoeven te sturen".

Met een glas met waxinelichtjes in de hand lopen hij en Robin over de brug. In de verte licht de skyline van 's werelds financiële hart met harde, rechte lijnen haast sprookjesachtig op. Op een van de gebouwen is in een grote, witte cirkel de tekst '99%' geprojecteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden