’We hebben meer voedsel nodig’

(Jörgen Caris)

De voedselproductie moet met 70 procent stijgen om de explosief groeiende wereldbevolking te voeden, stelt FAO-directeur Diouf.

De wereldbevolking stijgt naar verwachting van de huidige 6,7 miljard mensen naar 9,1 miljard in 2050. De voedselproductie moet daarom de komende veertig jaar 70 procent stijgen om aan de vraag van de snel groeiende wereldbevolking te kunnen voldoen. Dat stelde directeur Jacques Diouf van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) gisteren in Rome.

De productie van granen moet van 2,1 miljard ton per jaar naar 3 miljard ton en de productie van vlees van 200 miljoen ton naar 470 miljoen ton. Volgens de FAO kan jaarlijks 56 miljard euro voor landbouw, 50 procent meer dan nu, een voedselcrisis afwenden. Als er niet meer land wordt gebruikt voor landbouw, lijden in 2050 miljoenen mensen meer honger, aldus de FAO.

Vooral mensen in ontwikkelingslanden lopen gevaar omdat de bevolkingsgroei daar het snelst is. Afgelopen zomer meldde de FAO dat het aantal mensen dat nu wereldwijd honger lijdt – vanwege de financiële crisis, hoge voedselprijzen en droogte – tot het recordaantal van 1,02 miljard is opgelopen.

Voedselproductie krijgt te maken met de effecten van klimaatverandering, zoals vaker extreme weersomstandigheden. Het rendement van oogsten kan hierdoor in Azië tot 21 procent en in Afrika tot 30 procent afnemen, waarschuwde de Senegalees Diouf. Daarbij moet voedselproductie om grond concurreren met de lucratieve productie van gewassen voor biobrandstoffen.

Er moet dus fors worden geïnvesteerd in de agrarische sector, vindt ook ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Vooral in duurzame, kleinschalige landbouw. In 2003 heeft de Afrikaanse Unie afgesproken, vastgelegd in de Maputo Declaration, binnen vijf jaar de landbouwinvesteringen te verhogen tot minimaal 10 procent van het bruto nationaal product. Maar Afrikaanse leiders komen hun belofte niet na, zegt Cordaid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden