’We hebben in Georgië het fundament gelegd’

De Georgische ’First Lady’ Sandra Roelofs oordeelt hard over alle protesten tegen haar man. ’Het is een laatste poging tot chaos en anarchie.’

De Nederlandse Sandra Roelofs is al enkele jaren de ’First Lady’ van Georgië. Gisteravond bleek dat zij dat nog enkele jaren kan blijven. Zelf was ze er eerder op de dag al van overtuigd dat haar man, Michail Saakasjvili, herkozen zou worden als staatshoofd van Georgië.

„Er kijkt een engelbewaarder mee over onze schouder”, zegt Roelofs. „Dat voelen zowel mijn man als ik. Twee jaar geleden was president Bush op bezoek. Iemand uit het publiek gooide een handgranaat, hier op het plein achter ons.” Ze gebaart naar het drukke Vrijheidsplein achter haar, met een reusachtige sokkel in het midden. „Gelukkig ontplofte de granaat niet. De toenmalige minister van binnenlandse zaken, die een onderzoek instelde, zei dat dit alleen voorkomen heeft kunnen worden door de hand van Sint Joris. Sindsdien staat er een standbeeld van Sint Joris op de sokkel.”

Misschien is het de engelbewaarder die van Sandra Roelofs een zelfverzekerde ’first lady’ maakt, zelfs in deze roerige tijden. De eerste uitslagen gisterochtend gaven de indruk dat Saakasjvili misschien zelfs zonder een tweede stemronde staatshoofd zou kunnen blijven. Daar keek zij niet van op: „Wij waren zeker van onze zaak. De verkiezingsuitslag was een bevestiging. Wij wisten dat het goed zat.” Later op de dag werd haar gelijk bevestigd.

Volgens de oppositie zijn de verkiezingen niet eerlijk verlopen. Een demonstratie gisteren trok meer dan vijfduizend toeschouwers. Roelofs: „Ze kunnen niet veel anders. Het is een laatste stuiptrekking, een laatste poging tot chaos en anarchie. Ik hoop dat dit niet escaleert.”

Diezelfde oppositie had afgelopen november al gedemonstreerd. Uiteindelijk werden de betogers door de politie uiteengeslagen, omdat ze dagenlang een belangrijke weg blokkeerden. Beelden van het harde politieoptreden werden in het Westen met verontwaardiging ontvangen. Volgens Roelofs was het optreden van de politie een ’moeilijke beslissing’: „Het was voor Georgiërs nieuw dat de politie hard ingreep. Tot voor kort kon je de politie omkopen, dat kan nu niet meer. Op dat moment dreigde er een bloedbad. Er moest wel worden ingegrepen.”

De demonstraties waren ook een leermoment voor Roelofs: „Wij moeten beter communiceren, beter dingen uitleggen. Ik hoop dat men daar meer werk van gaat maken.”

De boodschap moet zijn: sommige veranderingen zijn pas op de lange duur te merken. Instant-verbeteringen zijn er niet. Roelofs: „Vergelijk het met het bouwen van een huis: we hebben nu een fundament gelegd. Corruptie wordt bestreden, ons leger is bewapend, er wordt druk gebouwd. In de volgende termijn gaan wij door met het bouwen van dit huis. Zo zullen de pensioenen aan het eind van dit jaar worden verhoogd naar 160 lari (100 dollar) per maand.” Nu zijn ze nog 55 lari.

Ook het terugwinnen van de opstandige regio Abchazië is iets van de lange adem. Het was een speerpunt in de campagne van Saakasjvili, die heeft gezworen dat Abchazië aan het eind van zijn volgende ambtstermijn weer deel uitmaakt van Georgië. Militair ingrijpen ziet Roelofs niet voor zich: „Niemand wil oorlog. De ideale troef is een groeiende economie. Als wij laten zien dat wij ergens voor staan, dan zullen ze in Abchazië denken: Hé, dat is zo’n slecht idee nog niet.”

Haar man mag dan misschien wat van zijn magie hebben verloren, Sandra Roelofs, die vloeiend Georgisch spreekt, is nog steeds ongekend populair in Georgië. Maar: „Ik heb geen politieke ambities. Een politicus moet voortdurend energie stoppen in het overtuigen van mensen. Het is een strijd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden