’We hebben goeie kerels, een vrouw is niet per se nodig’

De ’SGP-feministe’, zo wordt Riet Grabijn-van Putten ook wel genoemd. Ze is tegen koopzondagen, abortus en euthanasie, maar strijdt ook al jaren voor gelijke rechten van mannen en vrouwen binnen de Staatkundig Gereformeerde Partij.

„Ik had het wel verwacht”, zegt ze over de uitspraak van de Raad van State om de SGP met terugwerkende kracht alsnog subsidie toe te kennen. „Kijk, we leven nu eenmaal in een democratie en de rechter heeft gesproken. In dit geval is het ook wel terecht dat de SGP weer geld krijgt. Vrouwen kúnnen nu in ieder geval lid worden, of ze dat ook willen onder de gestelde voorwaarden, dat is aan hen. Maar ze hebben in ieder geval een keus. Dat is al heel wat.”

Halverwege 2006 zijn de statuten van de SGP na een stemming gewijzigd en kunnen vrouwen zich als lid aanmelden en dus binnen de partij meepraten, meestemmen en in plaatselijke besturen worden gekozen. Maar vrouwelijke leden komen niet in aanmerking voor een zetel in de gemeenteraad, Provinciale Staten en Tweede Kamer. Ook publieke functies als wethouder en minister zijn niet weggelegd voor SGP-vrouwen. Grabijn-van Putten is het met die beperkingen niet eens en vindt de titel ’volwaardig lid’ dan ook ongepast. „Vrouwen mogen nog altijd geen vertegenwoordigende functies bekleden.”

Dieny Scheffer, voorzitter van koepelorganisatie Nederlandse Vrouwenraad is wat optimistischer: „De eerste stap is in 2006 gezet.” De NVR steunde het Clara Wichmann Proefprocessenfonds in de civiele procedure in 2005 tegen de SGP. „Natuurlijk vinden wij het gek dat een land als Nederland, dat wel altijd de mond vol heeft van vrouwenrechten in andere landen, een partij als de SGP subsidieert. Maar de NVR ging het eigenlijk niet om de subsidie, het ging ons om gelijke rechten. En nu vrouwen lid mogen worden van de SGP, hoop ik dat ze op eigen kracht een tweede stap zetten en meer rechten opeisen.”

Grabijn-van Putten: „Ik weet niet of dat snel gaat gebeuren. Het is opvallend dat zelfs de jongeren, van wie je zou denken dat ze voor verandering binnen de partij zorgen, op het gebied van vrouwenzaken erg behoudend zijn. Het verlangen om eenheid binnen de partij te bewaren is groter.”

Het is inderdaad geen hot item, geeft Maaike Verhoeks, politiek voorzitter van de SGP-jongeren, toe. „Het is wat ons betreft bijzaak.” Progressief zijn vinden de SGP-jongeren belangrijker op terreinen als donorregistratie, homoseksualiteit en hun houding ten opzichte van andere religies. „We hebben in de Tweede Kamer twee hele goeie kerels zitten. Dan vind ik een vrouw niet per se nodig. De meeste vrouwen binnen de SGP hebben die ambitie ook niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden