’We hebben de maffia niet nodig om vuilnisbergen te verwijderen’

Het Italiaanse Napels worstelt al weken met een enorme afvalberg. De regering zet nu zelfs militairen in als vuilnismannen.

Honderdduizend kinderen in de regio Campanië – waarvan Napels de hoofdstad is – hebben een extra lange kerstvakantie. Ze gaan nog steeds niet naar school, want een aantal burgemeesters van Napolitaanse randgemeenten vindt het om hygiënische redenen onverantwoord om de schoolgebouwen te openen: voor de hekken liggen metershoge bergen rottend huisvuil.

De sluiting van de scholen is een doorn in het oog van Romano Prodi. Vorige week kwam de gegeneerde premier met drastische maatregelen om het vuilnisprobleem aan te pakken en daarbij hamerde hij erop dat alle leerlingen gewoon naar school moeten. „De garantie dat ons schoolsysteem functioneert, is een teken van beschaving.” Maar de rebellerende burgemeesters trekken zich daar niets van aan.

Als het gaat om de verwerking van vuilnis is de beschaving in Campanië sowieso al ruim tien jaar ver te zoeken. Regelmatig zijn de stortplaatsen vol en kunnen vuilnismannen de troep nergens meer kwijt. En dan stapelt het zich – zoals ook nu weer – op in de straten. De enige vuilverbrandingsoven van de regio, die vorig jaar eindelijk open had moeten gaan, is nog altijd niet klaar. De regering wil nog twee energie-opwekkende verbrandingsovens bouwen, maar het zal nog jaren duren voor die in gebruik zijn.

Prodi zet inmiddels het leger in om de straten schoon te vegen. Hij neemt zijn toevlucht tot de krijgsmacht omdat het ophalen van het vuil helemaal in handen is van de Napolitaanse maffia, de Camorra. „Door militairen in te zetten laten we zien dat wij echt geen maffiosi nodig hebben om het vuilnis te verwijderen.” Er zijn honderden militairen met witte kapjes voor de mond in de weer. Sommige Italianen spreken opgelucht van ’een bevrijding door onze troepen’, maar velen vinden het ongelooflijk dat het zo ver heeft moeten komen.

Italiaanse media melden dat er plaats moet worden gevonden voor 300.000 ton afval. Rome hoopte snel 80.000 ton van andere Italiaanse regio’s kwijt te kunnen in vuilverwerkingsinstallaties, maar ook dat zit tegen. Met name rechtse regiobestuurders kijken wel uit om de linkse regering en linkse collega’s in Campanië uit deze stinkende brand te helpen. En daar waar het vuil wél welkom is, zoals bijvoorbeeld op Sardinië en Sicilië, protesteren honderden mensen en komt het tot relletjes.

„Over een paar weken zullen de vuilnishopen zijn verdwenen. En ze zullen niet meer terugkeren”, zegt de minister-president optimistisch. Maar daar wordt zeer aan getwijfeld. De macht van de maffia zal teruggedrongen moeten worden, iets wat nooit eerder is gelukt. En bij de stortplaatsen die nu (tijdelijk) open moeten, staan de bewoners klaar om te protesteren. Niemand wil de viezigheid in zijn eigen achtertuin.

Veel mensen in Campanië vragen zich af in welke mate het vuilnisdrama hun gezondheid aantast. De Camorra dumpt naast huisvuil ook allerlei chemisch afval op (legale en illegale) stortplaatsen en verdient daar goed geld mee. Daardoor worden de lucht, het grondwater en het land vergiftigd. Verschillende gezondheidsorganisaties constateren dat het aantal gevallen van kanker aan lever, blaas, maag en longen hier veel hoger is dan in de rest van het land. Een Napolitaans stel, dat op het punt staat een kind te krijgen, heeft dan ook om gezondheidsredenen asiel aangevraagd in Zwitserland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden