Column

We hadden het zuiver moeten spelen

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Hadden we het anders kunnen doen? Hadden we ons geloof in democratie en rechtsstaat hoog kunnen houden zonder in de val te trappen van de provocateurs uit Ankara, die ons ertoe wilden verleiden onze eigen waarden opzij te schuiven? Ik geloof van wel en ik denk dat dat sterker was geweest.

Stevo Akkerman

Had de overvaltactiek van de Turken geleid tot verstoring van de openbare orde in Rotterdam, dan was dát het moment geweest om in te grijpen. Niet vooraf.

We hadden het zuiver moeten spelen. Niet omdat de Turkse regering dat verdient, of de grote leider Erdogan met zijn streven alleenheerser te worden. Nee, omdat we het zelf verdienen. Als Nederland een trots land is, zoals premier Rutte zaterdagavond tegen zijn collega Yildirim zei, laat het dan trots zijn op zijn grondwettelijke vrijheden. Laten we daar zoveel waarde aan hechten dat we zelfs anti-democraten - in eigen gelederen kennen we die ook - er niet van uitsluiten. Tenzij ze de wet overtreden.

Natuurlijk strijden er ook in mijn borst twee zielen. De ene zegt dat we onze eigen normen serieus moeten nemen en laten zien dat de kracht van een open samenleving eruit bestaat niet bang te zijn voor een speech van een buitenlandse minister. De andere is verbijsterd over het ondiplomatieke gedrag van de Turkse regering, ongehoord in de internationale verhoudingen, en wil solidair zijn met de politici, schrijvers en journalisten die in Turkije het zwijgen is opgelegd.

Stel dat Rutte dit dilemma expliciet had benoemd en dan het volgende had gezegd: “Wij zijn er tegen dat u hier steun komt werven voor een referendum dat uw president autocratische bevoegdheden geeft. Wij vragen u thuis te blijven. Komt u echter toch, dan houden we u niet tegen. Maar we zeggen wel dit: het is een aanfluiting dat u hier gebruik wilt komen maken van de rechten die u uw eigen burgers ontzegt.” En dat de premier vervolgens een lijst had voorgelezen met namen van opgesloten Turkse critici. Dat was niet alleen zuiver geweest, maar had misschien - misschien, zeg ik - sommige Turkse Nederlanders meer aan het denken gezet dan de ‘ongewenste vreemdeling’-strategie.

Het lot van de gevangen gezette Turken wordt vaak aangehaald in het debat over onze houding tegenover Erdogan, en terecht. Maar hoe weten we welke vorm van solidariteit zij van ons verwachten? In Die Zeit werd parlementariër Mithat Sancar geciteerd, jurist en lid van oppositiepartij HDP, waarvan bijna alle vijftig fractieleden worden vervolgd of vastzitten. De Nederlandse aanpak is absoluut niet de zijne. “Democratieën moeten de methoden van niet-democraten niet zo gemakkelijk overnemen”, zegt hij. “Ze moeten moediger en consequenter zijn.” Stoer doen is iets anders dan moedig zijn.

En overigens ben ik van mening dat Erdogan, die naar de rechter stapte toen hij in Duitsland ‘geitenneuker’ werd genoemd, veel erger is dan dat. Met zijn opmerkingen over Nederland als land van fascistische nazi-nazaten heeft hij zijn eigen vonnis geveld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden