We hadden het allang kunnen weten

Debacles, zeperds, afgaan, door het ijs zakken, het zijn verschijnselen die je in de sport uitmuntend kunt bestuderen. Voor een treffend debacle moeten de verwachtingen hooggespannen zijn, de winst zit als het ware al in de knip, de medaille hangt al in de prijzenkast. Vorige keren gingen het steeds goed. Wij sportliefhebbers zijn euforisch: eigenlijk hoeven we niet eens te kijken, Nederland wint toch wel. En Net5 heeft de komende zendavonden al ontruimd om het succes uit te zenden.

En dan opeens: het lukt niet meer. Nederland bakt er niks van. En wat blijkt bovendien: we hadden het ook allang kunnen weten. Kenners blijken helemaal niet verbaasd en beoefenen hun orakeltaal: Het 'Bankras-effect is weg, het ging al een tijdje structureel de verkeerde kant op.' 'De basis van Nederland is te smal.' Lees ik in het volleybalbericht. En pal ernaast: 'Eind vorig jaar kwam de terugval, met de nederlaag tegen Phil Taylor, wereldkampioen van de andere dartsbond (PDC). Sinds dat verlies bespeur ik bij van Barneveld een neergaande lijn,' aldus Mason.

Volleybal en darts, ze kunnen er niks meer van, onze jongens zijn weer de kneusjes geworden die ze altijd al waren. En wat erger is: ook wijzelf blijken opeens domme beunhazen, die de verhoudingen op aarde niet goed hebben ingeschat: hysterische praalhanzen. En met een rood hoofd gaan we weer aan het werk, stilletjes zinnend op een wraak die er nooit van zal komen en met maar één zekere troost, die van het opperste erbarmen: bij de overzichten aan het eind van deze eeuw zal er geen sterveling zijn die zich hier nog iets van herinnert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden