'We gaan weer een beetje terug naar de jaren tachtig. Het retro wordt allemaal weggehaald'

Filosoof Coen Simon laat zien hoe je uitspraken uit het nieuws fileert

COEN SIMON

Op een koopavond in 1983 was ik met mijn moeder in een kledingwinkel in Zutphen. Achter in de winkel stond een etalagepop met een bodywarmer waarvan ik in een oogopslag zag dat deze mijn leven zou veranderen. Als je kind bent, althans dat was mijn ervaring, krijg je meer voor elkaar als je zo min mogelijk laat blijken hoe graag je iets wilt. Dus liep ik altijd langs de rekken zonder al te nadrukkelijk te kijken. En desgevraagd wees ik onderkoeld naar de felbegeerde kledingstukken. "Euh, die vind ik wel leuk."

De bodywarmer kreeg ik. En natuurlijk heeft deze mijn leven niet echt veranderd, maar het was een fijn ding en ik voelde me er bijzonder in.

U herkent vast wel iets, want wat mode betreft blijven we altijd kinderen. Winkelen heeft nog steeds iets stiekems. In plaats van voor onze ouders verhullen we onze sterke behoeftes nu voor iedereen, zodat het niet lijkt alsof we slaafs een mode volgen. Maar wat komen we anders doen in een kledingzaak? Hoe zelfbewust of niet-hip je ook kiest uit het aanbod, je blijft afhankelijk van het aanbod. En het aanbod is de mode.

Inderdaad, mode legt enkele tegenstrijdigheden van de menselijke conditie bloot.

Terwijl de nieuwe trends zorgvuldig voor ons zijn bedacht en op stapeltjes gelegd, voelen we na een lange zaterdag winkelen onze aankoop toch als 'een ontdekking'. En we gebruiken hoe dan ook zoiets algemeens als een modebeeld om onszelf te kunnen zijn.

Mode is een vat vol tegenstrijdigheden, maar lifestyledeskundige Kim Kötter maakt het wel erg bont. "We gaan weer een beetje terug naar de jaren tachtig. Het retro wordt allemaal weggehaald." Aldus Kötter over de looks van 2014. Met de logica heb je deze zin zo gefileerd, dus laten we het er maar op houden dat 'retro' bij de tweeëndertigjarige deskundige betekent dat ze het zelf niet heeft meegemaakt.

Dat mode niet logisch is, maakt het verschijnsel overigens niet irrationeel. Volgens de Duitse filosoof Georg Simmel toont mode dat de mens twee strijdige krachten (nabootsen en afwijken) kan smeden tot de ratio van een cultuur. Nabootsing geeft 'het individu de geruststelling niet alleen te staan' en met afwijkend gedrag bevredigt hij de behoefte zich als individu te onderscheiden.

Lifestyledeskundige Kim Kötter op tv in Vandaag de Dag (WNL)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden