'We gaan toch geen echtscheidingen stimuleren?'

PvdA-senator eist van minister Asscher oplossing voor bijstandsouders met partner die niet thuis woont

De PvdA-fractie in de senaat legt zich er niet bij neer dat zo'n 5000 ouders in de bijstand met een partner in de gevangenis of bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, vanaf 1 januari geen recht meer hebben op een toeslag. Die verdwijnt doordat de belastingdienst deze uitwonende partners ziet als meebetalende partners. Het recht op toeslag vervalt daarmee.

"Er moet een oplossing komen voor deze mensen", zegt PvdA-senator Anne Koning. "Afgelopen vrijdag zei minister Lodewijk Asscher dat de gemeenten het maar moeten oplossen via de bijzondere bijstand. Maar zo gooi je het probleem over de schutting bij de gemeenten zonder er extra geld bij te leveren. Het gaat meestal om bijstandmoeders die thuis wonen, terwijl de partner er vandoor is, in de gevangenis zit of in een instelling verblijft. Zij dreigen er fors op achteruit te gaan, zo'n vijftien procent per maand, oftewel 250 euro. Dit kunnen we niet laten gebeuren."

De inkomensachteruitgang is het gevolg van een drastische bezuiniging op de kindregelingen. Nu is daar nog tien miljard euro mee gemoeid. Dat wordt 500 miljoen minder. Tegelijk wordt het aantal kindregelingen teruggebracht van elf naar vier. De Tweede Kamer is er al mee akkoord. Vandaag debatteert de Eerste Kamer erover. Het wrange is dat in de huidige bijstandswet de betreffende ouders als alleenstaand worden gezien. Zij krijgen een toeslag. Maar als vanaf 1 januari de belastingdienst de toeslagregeling gaat uitvoeren, verliezen zij die. De fiscus ziet hen als partners. Of ze samenwonen of niet doet er niet toe. Naast de PvdA maakt ook de ChristenUnie zich grote zorgen over deze mensen.

U vindt de door uw partijgenoot minister Asscher voorgestelde oplossing te gemakkelijk. Hoe moet het dan wel?

"Het is niet aan ons om met alternatieven te komen. Dat is aan de regering. Wij gaan niet zeggen dat het zus moet of zo. Als het maar wordt geregeld."

Gaat u het hele wetsvoorstel verwerpen, als u uw zin niet krijgt op dit onderdeel? Als de PvdA samen met de ChristenUnie tegenstemt, krijgt het wetsvoorstel geen meerderheid.

"Het gaat niet om ja of nee tegen het hele wetsvoorstel. Een motie met de oproep aan de regering om met een oplossing te komen, kan ook. Gebeurt er niets, dan is er voor deze mensen straks maar één alternatief: scheiden. Dan zijn ze voor de belastingdienst geen partners meer. Het kan toch niet de bedoeling zijn echtscheidingen te stimuleren?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden