'We gaan met de rollator de straat op!'

Boze ouderen laten zich horen bij debat in de Tweede Kamer over de kortingen op de pensioenen

"Moeten deze mensen ons land regeren?" Tientallen boze ouderen waren gisteren naar de Tweede Kamer gekomen om te horen waarom er in april op hun pensioenuitkering wordt gekort. Dat is niet nodig, vinden de gepensioneerden. Het lukte de politici niet hen uit te leggen waarom dat wel moet.

Veel pensioenfondsen hebben te weinig vermogen om in de toekomst hun verplichtingen te kunnen nakomen, vertelden de woordvoerders van VVD, PvdA, CDA en D66. Die lage dekkingsgraad wordt vooral veroorzaakt doordat de fondsen sinds enkele jaren de marktrente hanteren bij het berekenen van hun financiële vooruitzichten en de rente is nu erg laag.

SP, PVV en 50Plus willen dat de fondsen weer mogen rekenen met een vaste rente van 4 procent, zoals in het verleden gebeurde. Dat kan best, vinden ze, omdat veel pensioenfondsen hoge rendementen halen. "Nee, dat is potverteren", reageerde VVD-Kamerlid Helma Lodders. "We weten niet of 4 procent gehaald gaat worden, op dit moment ligt de rente net boven de 2 procent."

Daarbij wees staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken erop dat de rendementen wel hoog zijn, maar dat de verplichtingen nog harder zijn gestegen. Dat komt door de gestegen levensverwachting en de groeiende groep ouderen. "Dat weten we toch al decennia?", morden de ouderen.

"Als we nu niet korten op de uitkeringen, schuif je de rekening door naar de volgende generaties", probeerde D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. "Er is te weinig geld om de pensioenen voor dertig jaar te garanderen." Hoon kwam over hem. "Dat is niet waar. Niet waar. Niet waar", klonk uit het steeds bozer wordende publiek.

Van Weyenberg noemde het "buitengewoon vervelend om door populisme van andere partijen op te moeten komen voor 50-minners". Het Kamerlid van 50Plus, Norbert Klein, ging hier niet op in. Zijn toon was een stuk gematigder dan die van zijn voorman. Henk Krol zei eerder dat het Centraal Planbureau liegt door te stellen dat een hogere rekenrente ervoor zorgt dat jongeren geheel voor de risico's opdraaien. Deze woorden nam Klein niet over.

De SP en PVV namen daarentegen geen blad voor hun mond. PVV-Kamerlid Roland van Vliet riep zelfs een 'pensioenoorlog' uit als de plannen niet worden gewijzigd, inclusief kanonnen. Hij kreeg bijval uit het publiek. "We gaan desnoods met onze rollator de straten op hoor", zei een oudere man strijdbaar.

De staatssecretaris weigert iets te doen aan de kortingen. Volgens Klijnsma leidt het "krampachtig afwijzen van elke verandering" ertoe dat het pensioenstelsel op termijn niet houdbaar is. Onzin, mompelden de senioren nog tevergeefs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden