Tv-columnMaaike Bos

‘We gaan je zo missen papa’, zeiden de dochtertjes van een coronaslachtoffer bij ‘M’

In ‘Frontberichten’ (BNNVARA) vlogde woonbegeleider gehandicaptenzorg Elsje maandag over hoe haar acht geestelijk beperkte bewoners écht niets snappen van dat binnenblijven. Ze klampen zich aan Elsje vast. Die probeert versimpeld uit te leggen dat ‘de koning’ zegt dat dit nog wel een poosje duurt. Maar hoelang is een poosje?

Aan de vlogs die mensen insturen, zie je waarin hun wereld afwijkt van het normale. Dáárin ligt relevantie, die aandacht trekt. Het verslavende aspect van het afwijkende verklaart ook waarom ik, ondanks andere kijkplannen, maandag toch weer met mijn zapperd naar de talkshows trok.

Margriet van der Linden had in ‘M’ nabestaanden aan tafel die in ‘Kruispunt’ (KRO-NCRV) waren gevolgd voor de aflevering ‘Brabant neemt afscheid’. Anna Jans-Ramadanovic had haar moeder, oom én broer Sam van 43 jaar aan corona verloren. Drie uitvaarten, met een livestream voor thuisblijvers, stoelen ver uit elkaar en een dunne erehaag van plechtig applaudisserende mensen.

Vrolijk van het kleurenpalet bij ‘M’

Nu heeft Van der Linden meer rust in haar lijf en gezicht dan aan het begin van haar nieuwe seizoen. Ze kijkt de gasten met aandacht aan en weet de juiste toon te treffen zonder op de emotie te spelen. Even laat ze Anna haar verhaal doen, dan neemt ze de ­regie en vraagt of zo’n uitvaart wel te doen is met al die beschermende maatregelen.

Een vriendin van Sam wees op wat we dreigen te vergeten: dat die mensen daar wel waren omdat corona een gezonde vent van 43 jaar had geveld. Twee dochtertjes prevelden: “We gaan je zo missen papa”.

Daar zat Van der Linden dan, in haar roze jasje en felgekleurde bloes tegen een turquoise achtergrond met variétélichtjes. Aan bijna 1,1 miljoen kijkers maandag bewees ze die discrepantie tussen zware inhoud en lichte vorm te kunnen dragen, omdat ze inhoudelijk meer in controle is.

Eigenlijk word ik wel vrolijk van dat kleurenpalet bij ‘M’. Het leven gaat toch door en vraagt om lichtheid. Sinds de seizoensstop van ‘Zondag met ­Lubach’ (VPRO) en ‘Dit was het nieuws’ (AvroTros) zijn er ook al geen satirische nieuwsprogramma’s meer. Echt een ­lacune op tv, al komt op 25 april ‘Even tot hier’ aangepast terug.

Een beetje anders denken

Variatie is goed op elk gebied. PvdA-fractievoorzitter Lodewijk ­Asscher zei maandag bij ‘Op1’ dat het tijd was voor ‘andere expertise’: naast virologen en epidemiologen aan tafel, ‘ook mensen die weten hoe gedrag zich ontwikkelt, hoe mensen reageren op zo’n app’.

Laat nu net opiniepeiler Maurice de Hond zondag aan tafel andere perspectieven ingebracht hebben, en in het AD flink bekritiseerd zijn, omdat hij geen viroloog is. Als sociaal-geograaf zoekt hij verbanden tussen bewegingspatronen van mensen, het weer en andere factoren. Ab Osterhaus stond niet ­onwelwillend tegenover zijn verhaal dat virusdeeltjes langer in de lucht zweven in streken met lage luchtvochtigheid. (De besmettingshaarden wereldwijd liggen ongeveer op hoogte Zuid-Europa/Iran, met alle de temperatuur tussen de 5 en 11 graden.) De verspreiding door die zogenoemde ­aerosolen zou eerder om mondkapjes vragen dan om anderhalve meter afstand.

Of het echt waar is moet blijken, maar op maurice.nl kunnen we allemaal de officiële bronnen zien waaraan hij refereert. Een beetje anders denken prikkelt wel.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden