'We gaan dit jaar alles eruit trekken wat erin zit'

interview | Jac Orie blijft speuren naar manieren om zijn schaatsers harder te laten gaan

ANTAL CRIELAARD

SALT LAKE CITY - Jac Orie kan bulderend lachen. Vooral als hij zichzelf op de hak neemt, of zijn gedrag wat relativeert. De schaatscoach van de mannen van Brandloyalty en de vrouwen van Team Activia heeft in de eerste weken van het seizoen nogal wat om over na te denken. Vooral zijn damesploeg draait nog niet zoals hij het graag zou willen. Alleen Laurine van Riessen heeft zich geplaatst voor de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen. En daar had Orie niet op gerekend. "Dat is niet heel erg, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het niet liever anders had gehad."

Orie hangt nonchalant achterover op een kruk in een Amerikaans hotel in Salt Lake City. Geduldig neemt hij de huidige stand van zaken door. Hij is tevreden over zijn mannen - en dan vooral over Ronald Mulder en Kjeld Nuis - die in het eerste wordcupweekend direct medailles verzamelden. "De mannen staan er goed op", zegt hij. Al kan vooral Stefan Groothuis volgens Orie nog een stuk beter, die moet 'vrij gaan schaatsen'. En met Jan Smeekens komt het wel goed, die had in Calgary nog wat last van een jetlag.

Pas als het over de vrouwen gaat, buigt Orie wat voorover; wordt de blik serieuzer en de toon ernstiger. Voorafgaand aan het seizoen had hij hoge verwachtingen. De vrouwen presteerden tijdens de zomertrainingen boven verwachting, beter zelfs nog dan de mannen. Tijdens het NK afstanden kwam dat er nog niet helemaal uit. Orie is tevreden over de talenten Pien Keulstra en Roxanne van Hemert, maar had meer verwacht van Annette Gerritsen, Laurine van Riessen en vooral Diane Valkenburg, die tijdens het NK geen enkele worldcupplek veroverde. "Dat snap ik nog steeds niet. Dat is echt heel vervelend."

De blik wordt echt geboeid als hij het over Valkenburg heeft. In testen was ze 'echt goed', in de weken voor het NK. Maar tijdens dat eerste echte toernooi van het jaar schaatste ze niet goed, verzamelde ze geen enkel ticket voor de wereldbeker en moest ze een alternatief programma volgen. Orie besloot Valkenburg opnieuw te testen, maar ook daaruit kwam niet echt een duidelijk beeld naar voren. Alle bloed- en lactaattesten waren goed, behalve de testen die werden afgenomen vlak nadat ze had geschaatst. Een afdoende verklaring vond hij dus nog niet.

Het is koren op de molen van de wetenschapper Orie. Luid lachend: "Mijn vrouw zag het alweer aankomen: een obsessieve periode. Tenminste, zo noemt zij het met een knipoog. Ik vind het wel meevallen. Ik probeer vanuit diverse perspectieven het probleem aan te vliegen om er uiteindelijk achter te komen wat er aan de hand was of is. En ja: dan ben ik wat minder goed aanspreekbaar. En ja: da zit ik wat vaker achter de computer. Heb ik hier ook gedaan, die eerste dagen - toen ik tijd over had. En ik heb ook al wat dingetjes gevonden hoor, ik weet in welke richting ik moet denken. Alleen kan ik het nog niet hard maken. En dat is best vervelend voor iemand zoals ik."

Orie loopt in dat soort weken tegen beperkingen aan. "We weten nog lang niet alles over het menselijk lichaam. Vooral in het neurale, dus zeg maar hoe coördinatie wordt aangestuurd, weten we nog heel weinig. Daar loopt de wetenschap nog heel vaak vast. En dat is fascinerend. We hebben harder getraind dan ooit, alle testen waren beter dan ooit en ik ben er ook echt van overtuigd dat het er uiteindelijk bij alle schaatsers zal uitkomen. Dat het nog niet is gebeurd, motiveert me tot op het bot. Echt. Ik weet één ding zeker: wij geven nooit, maar dan ook nooit op. We gaan dit jaar alles eruit trekken wat erin zit."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden