'We doen meer aan preventie'

INTERVIEW

De KNVB acht matchfixing bewezen bij FC Utrecht-Willem II in 2009. Is dit onderdeel van een groter probleem of valt het verder mee in het Nederlandse profvoetbal?

"Het is een heel moeilijk onderwerp, omdat matchfixing lastig aan te tonen is. We hebben de afgelopen jaren nooit meldingen gekregen van spelers dat ze benaderd zijn. Onlangs kwam er één speler, maar die bleek door tv-programma 'Rambam' te zijn gebeld. Er geldt een meldingsplicht, dus spelers zijn strafbaar als ze zich niet melden."

De zaak rond Willem II-speler Kargbo speelde in 2009. Is er de afgelopen jaren veel veranderd waardoor de kans kleiner is dat zoiets nu gebeurt?

"Ik denk dat toen weinig mensen van matchfixing gehoord hadden, terwijl de kennis over het onderwerp nu veel groter is. Er zijn nu ook meer preventieve maatregelen. Wij geven sinds drie jaar voorlichting aan spelers om uit te leggen hoe matchfixing werkt en hoe ze het kunnen herkennen. Samen met onder meer KNVB, NOC-NSF en het ministerie komen we vier keer per jaar bijeen om te praten over een gezamenlijke aanpak. De samenwerking is nationaal al heel goed, maar kan international nog beter. Ook zou het goed zijn als een opsporingsinstantie onderzoek zou doen met meer bevoegdheden dan de KNVB."

Hoe groot is de kans dat er ook dit seizoen wedstrijden in Nederland worden gemanipuleerd?

"In het algemeen is het zo dat spelers gevoeliger zijn voor matchfixing als ze minder verdienen, dus zou de kans in de eerste divisie groter zijn dan in de eredivisie. In Nederland zijn de arbeidsvoorwaarden ook op lager niveau vaak goed en een stuk beter dan in met name Oost- en Zuid-Europa, waar vaker meldingen van matchfixing zijn. Als je salaris niet op tijd komt, ben je eerder geneigd naar andere inkomsten te zoeken. Spelers worden door fixers vaak bedreigd of geïntimideerd om een bepaalde uitslag te regelen. In die zin zijn de daders ook vaak slachtoffer."

undefined

HOE GAAT HET NU?

Oud-voetballer Danny Hesp (46), voorzitter van de Vereniging van Contractspelers (VVCS), benadrukt dat er een meldingsplicht is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden