We doen elders wat hier niet mag

Op de opiniepagina klaagt VVD-Kamerlid Helma Lodders over goedkope eieren uit Oekraïne die de Nederlandse markt overspoelen ten koste van de Nederlandse pluimveesector (Opinie, 27 mei). Lodders wijt dat vooral aan linkse politici en dierenbeschermers die hebben gezorgd voor veel te veel regels, waardoor het voor Nederlandse bedrijven moeilijk wordt om nog te concurreren op de wereldmarkt voor voedsel. Volgens Lodders moeten de regels dus versoepeld worden, terwijl de politiek het er nou juist over eens was dat kiloknallers en plofkippen echt niet langer kunnen.

Híer mag dan de megaveeteelt en -pluimveehouderij aan banden zijn gelegd, in het buitenland wordt driftig aan nieuwe mega-stallen en legbatterijen gebouwd. Dit voorjaar protesteerden de Nederlandse boeren en LTO al tegen de oneerlijke concurrentie uit het oosten, en nu volgt de VVD-politica.

Maar wat blijkt? Nederland werkt zelf vrolijk mee aan de bouw van de grootste kippenfabriek van Europa, die van het Oekraïense bedrijf MHP. Doet Nederland dat om het dierenwelzijn in Oekraïne te verbeteren? Nou nee, niet bepaald. Wie er iets dieper in duikt, ziet al snel dat het Nederlandse bedrijfsleven flink meeprofiteert.

De Nederlandse overheid heeft de afgelopen jaren via ontwikkelingsbanken miljoenen in deze mega-kippenfabriek gestoken. Ook ING en Rabobank verstrekken miljoenenkredieten voor de bouw. Veel van de technologie wordt geleverd door Nederlandse bedrijven. In 2014 werden de handelsbelemmeringen voor kippen en eieren tussen Oekraïne en de EU opgeheven, waarna Nederland meteen de grootste Europese importeur werd. MHP is niet alleen gigantisch - in 2013 werden al 4,8 miljoen kippen per week verwerkt - naar verluidt is het ook de allergoedkoopste kippenproducent ter wereld.

Nederland heeft dus geholpen zijn eigen concurrentie op te zetten. Dit soort bedrijven wordt in Oekraïne geplaatst, omdat daar voedsel en ruimte beschikbaar zou zijn. Bovendien zijn de regels voor dierenwelzijn er veel soepeler en daar maken Nederlandse partijen - onder andere met belastinggeld - handig gebruik van. Nederland zou dit belastinggeld niet moeten inzetten om zijn eigen regels te omzeilen, maar er juist mee moeten investeren in duurzame landbouw en veeteelt, zowel in eigen land als daarbuiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden