We delen lief, leed en recepten

'Aan tafel' laat zien wat er bij u en bij ons gebeurt rond het hart van het huis.

Gülnaz Mun (48), links, ontvangt de vrouwen van haar eetclub. Op tafel staan typisch Turkse gerechten.

"Ik heb manti gemaakt, een Turks gerecht van zelfgemaakt deeg gevuld met gehakt en kruiden. Het is één van de moeilijkste gerechten, je bent er wel een paar uurtjes zoet mee. Ik ben vanochtend om half negen begonnen.

Iedere maand komen we bij elkaar op bezoek - telkens bij een ander thuis - om samen te eten. Ons clubje bestaat uit vrouwen van allerlei culturen: Turks, Afghaans, Congolees, Nederlands. De gastvrouw maakt gerechten uit haar eigen cultuur.

Als iedereen aanwezig is, verzamelen we rond de tafel, en geeft de gastvrouw uitleg. Ik vertel bijvoorbeeld over yayla çorbasi, de yoghurtsoep die ik heb gemaakt. Letterlijk vertaald betekent het 'voorjaarssoep'.

We wisselen recepten uit, en delen lief en leed. Soms heb je momenten dat je niet lekker in je vel zit, het is fijn om die te kunnen delen met mensen die je vertrouwt. We praten over onze kinderen, over ziektes, over politiek en het geloof - we raken dus nooit uitgepraat.

Sommigen kennen elkaar al tien jaar. Het clubje is ontstaan vanuit de kerk, om verschillende religies met elkaar in contact te brengen. Nu is dat eigenlijk niet meer de focus. Er zijn ook vrouwen bij die niet geloven, we respecteren elkaar zoals we zijn. Het is niet zo dat er geen mannen bij mogen, hoor. Het is vanzelf zo ontstaan. Soms komt de man van de gastvrouw er tijdens het eten bij zitten, maar sommigen gaan met hun bord eten lekker in een andere kamer zitten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden