'We blijven mensen raken'

reportage| Al dertig jaar is het 'een kwestie van geduld, tot heel Holland Limburgs lult'. Tot die tijd speelt Rowwen Hèze gewoon avond na avond, tent na tent plat. Een avond op pad met de Limburgse dialectband.

De 'bruine fruitschaal' wordt op tafel gezet en de mannen van Rowwen Hèze tasten toe. Ze dringen meerdere keren aan dat ook de journalist zich niet moet inhouden om wat snacks van de schaal te pakken. Niet uit beleefdheid, maar omdat ze het echt menen en niet van poespas houden.

Dit jaar bestaat de Limburgse dialectband dertig jaar. De band treedt op in een feesttent tijdens het Brabantse Millse Pulling Weekend. 1500 mensen staan te wachten totdat Rowwen Hèze opkomt. De zes mannen staan achter de coulissen; de één speelt nog even snel wat tonen op z'n muziekinstrument, de ander werpt alvast een blik op het publiek. De spot gaat aan, ze toveren alle zes een grijns op hun gezicht en rennen het podium op.

De sfeer zit er goed in. Binnen een half uur staan vrijwel alle jongens vooraan in hun blote bast. Ze bereiden zich voor op wat er komen gaat: moshpits (vriendschappelijk duwen tegen elkaar), bier gooien en springen. Als Rowwen Hèze het bekende 'Onderweg nar Later' inzet, stampen alle toeschouwers met hun voet op de grond om de beat aan te geven. Bij de nummers 'Bestel mar', 'Limburg' en 'Vergeate' staat de tent aardig op z'n kop.

Na het optreden strompelen de mannen terug naar hun kleedruimte. Strompelen inderdaad, want zo'n anderhalf uur optreden is intensief en het zweet loopt langs hun slapen. De nodige alcoholische versnaperingen worden genuttigd. De kratten pils worden naar binnen gehaald en accordeonist Tren van Enckevort drinkt z'n glaasje witte wijn. Dat gaat er bij hem beter in dan bier.

Dat het gewone jongens zijn gebleven blijkt maar weer. Van Enckevort vertelt dat ze vaak 'spritzer' voor een optreden drinken: witte wijn met spa rood gemengd. "Je hoort wel eens verhalen over bands of muzikanten die dan de beste whisky willen hebben. Wij willen juist de allergoedkoopste witte wijn, want die mengt het best met de spa rood."

undefined

America

Op de vraag of ze zich na dertig jaar niet te goed voelen om altijd weer in een tentfeest op te treden, antwoorden ze vastberaden dat ze het nog steeds met heel veel plezier doen. Van Enckevort: "We blijven mensen raken. Het is ook een soort ego-tripperij, want na ieder optreden krijgen we altijd weer zoveel complimenten. Daar doe je het ook wel voor."

Maar één optreden blijft toch wel bijzonder voor hen: het slotconcert in hun thuisbasis America. Tijdens deze jaarlijks terugkerende reeks concerten sluiten ze in het najaar de tententour af om vervolgens met de theatertoer te beginnen. Van Enckevort: "Daar kijken we echt naar uit. Dat is een complete happening. Twintigduizend mensen vanuit het hele land overspoelen onze geboorteplaats dan."

Volgens de mannen is het 'feesttentenlandschap' in de afgelopen jaren erg veranderd. Van Enckevort: "Tegenwoordig zijn er veel meer regels waar je je aan moet houden; vroeger mocht er meer." Ze denken met weemoed terug aan het verleden. Zanger Jack Poels: "Toen we vroeger in de buurt van een sportcomplex optraden, gingen we met z'n allen douchen na een optreden. Geweldig was dat. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer."

Ze verheugen zich altijd op dat 'ierste glaas beer' na een optreden. Maar het bier moet wel goed koud zijn, want van een lauwe fles bier kan Poels goed chagrijnig worden.

Ziek zijn is geen optie bij Rowwen Hèze. Volgens de bandleden is het in de afgelopen dertig jaar nog niet één keer voorgekomen dat er iemand ziek was. En áls iemand zich al eens wat slechter voelde, dan stond die gewoon op het podium. Bassist Wladimir Geels: "Terwijl je aan het spelen bent, voel je je vanzelf beter."

Terwijl de drummer Martîn Rongen en de trompettist Jack Haegens buiten een sigaretje roken, vertellen ze dat ze zelden nerveus zijn. Rongen: "Behalve toen we voor koningin Beatrix moesten spelen. Ik stond in de lift ernaartoe en het zweet liep van mijn nek tot aan mijn onderrug." Haegens vult aan dat de zenuwen ook door zijn lijf gierden tijdens hun eerste theatertour.

De fans van Rowwen Hèze, dat zijn naam ontleent aan een voormalig dorpsfiguur uit de gemeente Horst, zitten in het hele land, ondanks de Limburgse teksten. Volgens de bandleden zit er veel verschil in gedrag van het publiek. Waar de Limburgers vooral de kat uit de boom kijken, zijn de Brabanders heel openhartig en de noorderlingen wat stugger.

Waar Poels zegt weinig wensen te hebben en vooral bij de dag te leven, vertelt Van Enckevort dat hij toch wel een wens voor Rowwen Hèze heeft. "Ik zou graag nog een nummer-1-hit met de band willen scoren. Dat zou toch geweldig zijn?"

undefined

Bier in overvloed

Jack Poels schrijft alle teksten. Hij sluit zichzelf dan drie dagen thuis op. "Dan trek ik een joggingpak aan en begin ik met schrijven", vertelt hij. Dat kan thuis wel eens tot kleine irritaties leiden, aangezien hij dan erg afwezig is omdat hij met z'n gedachten bij het nieuwe nummer zit. Al met al brengt hun artiestenbestaan weinig problemen met zich mee. Poels: "Ze weten niet beter. Zo gaat het al dertig jaar."

Hoewel er bier in overvloed is, gaan de mannen er naar eigen zeggen verantwoord mee om. Van Enckevort: "Je hebt artiesten die dronken op het podium staan. Dat vind ik echt niet kunnen. Schandalig is dat. Mensen die een kaartje hebben gekocht werken daar zó hard voor en dan krijg je zoiets. En dan wordt er ook nog geapplaudisseerd. Dat kan ik niet begrijpen." Haegens moet toegeven dat hij in zijn beginjaren bij Rowwen Hèze wel eens te diep in het glaasje had gekeken voordat hij het podium op stapte. Maar dat leerde hij snel af.

Na de nodige snacks laten de mannen zich naar huis brengen. Enkele bandleden gaan nog even naar hun stamcafé Boëms Jeu in America. Poels: "Dat is ons vaste café. We komen er al meer dan dertig jaar." Voordat hij in de auto stapt, stopt Poels nog even snel wat bierflesjes in z'n tas. Dat wordt vast een leuke terugrit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden