’We beseffen aanslag beter door bloemen te leggen'

en man legt vrijdag bloemen neer bij het oorlogsmonument in Apeldoorn schuin aan de overkant van de weg waar het incident plaatsvond. (ANP)

Bloemen, kaarten en knuffels neerleggen op de plaats van een incident is een gebruikelijke reactie van veel Nederlanders. Net als het tekenen van een condoleanceregister, zelfs als daar een enorme wachtrij voor is.

Volgens rouwdeskundige en journaliste Daan Westerink uit Utrecht is het fijn om dit soort rituelen te hebben en creëert het een gevoel van saamhorigheid onder Nederlanders.

Teruggaan naar de plaats van de aanslag en er bloemen neerleggen is een goede manier om er mee om te gaan en te beseffen dat het echt is gebeurd. „Het gaat hier om meer dan de zes mensen die zijn omgekomen. De aanslag was gericht op dk Koninklijke familie en daarmee symbolisch op ons allen. Mensen kunnen dat ervaren als een aanslag op het eigen veilige huis”, aldus Westerink, die boeken heeft geschreven over rouw en het verwerken van verlies.

Bij het Canada-monument in Apeldoorn legt Kees van Keulen (41) met zijn vijfjarige zoon een oranje boeketje. „Mijn zoontje begrijpt er niets van, en dat is maar goed ook”, zegt Van Keulen.

Het zijn 's ochtends vooral Apeldoorners die langskomen om een bosje bloemen neer te leggen bij het monument, dat ligt aan het kruispunt waar een dag eerder de Suzuki van Karst T. zich door de menigte boorde. Een oude man moppert dat de Nederlandse en Canadese vlag bij het oorlogsmonument niet halfstok hangen. Aan de overkant van het kruispunt staat de gedenknaald waartegen de auto van de dader van de aanslag tot stilstand kwam. Aan de voet van de naald liggen nog glassplinters.

Van Keulen stond een dag eerder met familie naar de optocht te kijken op de Loolaan, vierhonderd meter verderop. De bus met de koninklijke familie was al gepasseerd toen er plotseling politieagenten voorbij fietsten. Omdat er binnen familie naar de tv keek, wisten ze snel wat de oorzaak was. „Eén van de zwaargewonden is een 9-jarig meisje. Dat is flink schrikken als je ook jonge kinderen hebt”, zegt Van Keulen.

De aanwezigen rond het kruispunt kunnen niet bevatten wat de dader heeft gedreven. „Ik hoop dat ze in zijn huis een briefje vinden met het motief”, zegt de heer Van den Hoek (66) uit Apeldoorn. „Hij was in elk geval niet goed bij zijn hoofd. Als je iets tegen de koninklijke familie hebt en je bent een vent, dan stap je gewoon naar ze toe en vertel je wat je dwars zit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden