'We barsten van de ideeën'

Wat gebeurt er rond de tafel, de ontmoetingsplek bij uitstek?

CATRIEN SPIJKERMAN

Journalist Rudie Kagie (66) vergadert in het Amsterdamse café Scheltema met de redactie van de nieuwe opiniekrant Argus.

"Het wordt een auteurskrant. Ik heb lang bij Vrij Nederland gewerkt en daar heb ik nog meegemaakt dat op woensdagochtend een rondje langs de redacteuren werd gemaakt: 'Wat schrijf jij deze week?' Er was enorme vrijheid: de auteurs bepaalden wat er in de krant kwam. Ik heb het geleidelijk zien veranderen. Ineens kwamen er chefs. Chef binnenland, chef buitenland, chef zus en zo. Kwam je met een idee, zeiden ze: 'Nee, we hebben maar plaats voor één interview.' Alles werd vastgelegd in formats en rubriekjes.

Alle kranten lijken tegenwoordig op elkaar. Wij hebben het idee dat er lezers zijn die - net als wij - terugverlangen naar de wijde blik van een auteurskrant.

Onze redactie heeft een relatief hoge gemiddelde leeftijd. Dat komt doordat we alleen in zee gaan met journalisten die het zich kunnen permitteren om zonder honorering te werken - bijna iedereen is met pensioen.

Het zit er dik in dat het eerste nummer van Argus op 1 maart verschijnt. Het streven is om op die dag 1500 abonnees te hebben, dat aantal gaan we waarschijnlijk niet halen; we zitten nu op 1000. We hebben daarom goed met elkaar vergaderd over hoe het dan verder moet, en besloten dat we in principe tóch doorgaan. Een paar mensen zijn bereid garant te staan. Ja kijk, we zijn hier al maanden mee bezig. We barsten van de ideeën! Om dan na al dat werk te zeggen 'we doen het toch maar niet' - dat is onze eer te na. We gelóven hierin."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden