'Wc's schoonmaken, dat was ontzettend leuk om te doen'

De eerste baan maakt vaak diepe indruk en legt de basis voor later. Actrice Maria Kraakman (1975) begon als schoonmaker van toiletgebouwen op een camping. Op dit moment is zij te zien in de voorstelling Angels in America van Toneelgroep Oostpool.

"Ik zat in het eerste jaar van de toneelschool toen ik op zoek ging naar een leuk zomerbaantje. Via mijn moeder hoorde ik dat ze op camping Stortemelk, op Vlieland, mensen zochten voor het recreatieteam. Dat leek mij wel wat en ik maakte een afspraak om te solliciteren. Daarvoor moest ik helemaal naar Vlieland.

Tijdens het gesprek met de campingbaas werd duidelijk dat er geen plek meer was in het recreatieteam, ik kon alleen nog terecht in de 'pleeploeg'. Je zou het misschien niet verwachten, maar ik was vooral heel gelukkig met het baantje. Ik was negentien en zoveel had ik nog niet meegemaakt: op de boot op de terugweg voelde ik me dan ook een echte globetrotter.

Een paar weken later kon ik beginnen. Iedereen denkt bij toiletten schoonmaken al snel 'wat een gore baan'. Maar ik vond het ongelofelijk leuk om te doen. Ik zou het zo weer doen. In het begin werd ik nog een beetje getest door de andere mensen van de pleeploeg, maar al snel had ik mijn draai gevonden. Al hoorde je als schoonmaker trouwens wel bij de 'nerds' van het campingpersoneel: als je bij de bar werkte, had je het pas echt gemaakt.

Elke dag werd ik gewekt door de meeuwen. Je werkte in clubjes van zo'n acht man. Ik begon om 7 uur met het eerste toiletgebouw. In drie uur tijd moest ik twee toiletgebouwen onder handen nemen: de mannenafdeling én die van de vrouwen, de wc's én de douches. Om tien uur 's ochtends hadden we koffiepauze. Daarna werkten we tot 12 uur. 's Middags was je vrij en 's avonds deden we weer een rondje.

Het voelde ontzettend goed als ik een toiletgebouw schoon achterliet. Tijdens het schoonmaken hield ik wedstrijdjes met mijzelf: hoe snel kan ik deze rij schoonmaken? Of: hoe krijg ik de gootjes in de douches zo schoon mogelijk? Ik daagde mijzelf uit. Het was heel solitair werk waarin je helemaal kon opgaan in je eigen hoofd. Sommige wc's waren natuurlijk wel echt heel vies. Of als er net een man uit een van de toiletten kwam met een wc-rol onder zijn arm, dan had ik het ook wel even zwaar. Dat soort dingen wil je toch liever niet van iemand weten. Maar als er een dame voorbij kwam die zei: 'Wat een heerlijk schoon toilet', was mijn dag goed.

Het was op dat moment de mooiste baan van de wereld voor mij. En nog altijd geeft schoonmaken mij rust. Als ik een vieze ruimte schoonmaak, gebeurt hetzelfde in mijn hoofd. Schoonmaken maakt alles heel overzichtelijk. Je trekt een stel plastic handschoenen aan en je kunt in korte tijd iets echt beter maken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden