Wavin schrapt vut Werknemers tussen 55 en 70 jaar met pensioen

HARDENBERG - Wavin, de grootste producent van industriele kunststoffen in Europa, schrapt de vut en voert voor zijn 1800 medewerkers in Nederland een geheel nieuwe pensioenregeling in.

Volgens de voor Nederland nieuwe regeling, die in maart volgend jaar van kracht wordt, bepalen werknemers in samenspraak met de onderneming zelf hun pensioendatum. In de CAO wordt vastgelegd dat personeelsleden op zijn vroegst op 55jarige leeftijd kunnen uittreden en op zijn laatst bij 70 jaar. Als de werknemer wil en het werk het toelaat, kan de werknemer volgens het nieuwe 'Wavin Maatpensioen' langzaam afbouwen door nog maar enkele dagen per week te werken. De nieuwe pensioenregeling van Wavin legt een grote verantwoordelijkheid bij de werknemer, die de hoogte van zijn pensioen in belangrijke mate zelf bepaalt.

Met het inleveren van drie ATV-dagen per jaar bouwen alle Wavinwerknemers van 35 jaar en ouder collectief pensioen op. De hoogte van die oudedagsvoorziening is aan het eind van de rit afhankelijk van het aantal dienstjaren en de hoogte van het salaris. Een ATV-dag is goed voor 0,3 procent pensioen op jaarbasis.

Wie een hoger pensioen wil dan collectief is opgebouwd, kan bijsparen door storting van bijvoorbeeld het loon van overuren of een gedeelte van het salaris.

Wavin heeft volgens woordvoerder F. Meijer voor deze nieuwe regeling gekozen, omdat de vut in de toekomst door de toenemende uitstroom van ouderen niet te handhaven zal zijn. “Het leek ons onwenselijk werknemers vut-premie te laten betalen, terwijl ze nog maar moeten afwachten of de vut nog wel bestaat op het moment dat ze daar zelf aan toe zijn. Volgens het nieuwe systeem bouwt iedere werknemer een eigen pensioen op dat niet kan worden aangetast. Ook niet als de regeling verandert. De werknemer kan nu zelf zeggen: op die datum ga ik met dat pensioen naar huis.”

De nieuwe regeling is ook ingegeven door het feit, dat Wavin ernaar streeft de medewerkers langer gemotiveerd in dienst te houden. Om te kunnen bereiken dat ook de oudere werknemers zich bij de zaak betrokken blijven voelen, wil Wavin werknemers ook op latere leeftijd blijven opleiden. Andere mogelijkheden zijn parttime pensioen en loopbaanombuiging. “Het is de bedoeling dat de onderneming en de oudere werknemer jaarlijks met elkaar om tafel gaan om elkaars wensen en mogelijkheden af te stemmen. Misschien wil een medewerker van 60 jaar wel helemaal geen chef meer zijn over een afdeling van 200 mensen, maar zou hij Wavin met zijn kennis nog wel op projectbasis van dienst willen zijn”, geeft woordvoerder Meijer een voorbeeld van 'loopbaanombuiging'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden