Waveland: complete verwoesting

(Novum/AP) - Orkaan Katrina trof het stadje Waveland in Mississippi met extra venijn. Waveland is vrijwel compleet verdwenen. Reddingswerkers vonden woensdag verdoofde overlevenden, die rondscharrelden tussen de overblijfselen van huizen en bedrijven, op zoek naar eten. Het rook er naar aardgas, hout en rottend vlees.

"Complete verwoesting. Er is niets over", zegt Brian Mollerie. Katrina heeft hem letterlijk de kleren van zijn lijf gerukt. Tussen het puin moest hij op zoek naar een broek en een T-shirt. In Waveland is geen stroom, geen telefoonverbinding en geen uitweg. Het stadje, ongeveer 55 kilometer ten oosten van New Orleans, is voor een groot deel afgesloten van de buitenwereld omdat een belangrijke verbindingsbrug is ingestort.

Vrijwel elk huis en bedrijf op minder dan een kilometer van het strand is verdwenen. Straten en snelwegen leiden nergens meer naartoe. Het water heeft aandenkens aan het gewone leven her en der neergesmeten: foto's, Barbiepoppen, platen. Volgens burgemeester Tommy Longo zijn zeker vijftig van de ongeveer zevenduizend inwoners omgekomen, berichtte de krant Clarion-Ledger. Het enige wat nog over is van het stadhuis is een halve meter hoge muurschildering van een strandscène.

Mollerie kampeert op de puinhoop die over is van zijn familie's huis en juwelenwinkel. Hij heeft een paar stoelen rechtop gezet; een stuk plastic beschermt hem en zijn hond tegen de zon en de plotselinge regenbuien. Hij rookt normaal niet, maar nu trekt hij aan een sigaret, terwijl hij flessen whisky en limonade oppikt die toevallig vlakbij terecht zijn gekomen.

Toen het water steeg zwom Mollerie met zijn hond de familiewinkel uit en schuilde in een huis dat toevallig is blijven staan. "Als het nacht was geweest, was ik verdronken." Net als zijn 80-jarige moeder. Ze was met een paar familieleden uitgeweken naar een winkel in het nabije Bay St. Louis. Toen de familieleden wegzwommen, bleef Molleries moeder, die afhankelijk is van een zuurstoftank, achter.

Molleries vader was een lokale held, omdat hij als een van de weinigen achterbleef in Waveland tijdens orkaan Camille in 1969. De oude Mollerie zwom en zwom en greep een wit paard vast. Beiden overleefden de ramp.

Andere bezwete, modderige overlevenden verblijven op het parkeerterrein van het winkelcentrum. Ze staan in de rij voor ijs en flessen water die worden uitgedeeld door reddingswerkers. Sommigen maakten gebruik van tenten en matrassen die ze uit de verlaten winkels hebben gehaald.

Er ligt een man op de snelweg, zegt Marcel Whavers. "Hij ligt er gewoon, hij weet niet waar hij naartoe moet." Marcel en zijn vrouw Shannon en hun 2-jarige dochtertje Ayanna staan bij de ingestorte brug die Bay St. Louis verbond met Pass Christian. Ze voelen zich afgesneden van de wereld. "We zitten nog lang in de problemen", zegt Shannon.

"Denk je dat ze nog gerepareerd kunnen worden?" vraagt de bejaarde Mercedes Clack opgetogen aan haar zoon, als ze tussen de puinhopen van haar huis haar oude radio en een paar jazzplaten vindt. "Het was een prachtig huis, weet je nog?" Haar zoon Jim houdt haar hand vast terwijl hij haar door de rotzooi leidt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden