Watskeburt?!

Opeens is de slungelige Pepijn van de Jeugd van Tegenwoordig veranderd in Superman. En hij is niet de eerste.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Het stond hem zo goed. Pepijn Lanen, bekend als Faberyayo van de Jeugd van Tegenwoordig, zag er met zijn sluike haar, magere lijf en dromerige blik uit alsof hij vooral 's nachts leefde op een dieet van alcohol, recreatieve drugs en bamischijven. Kruising tussen een vage letterenstudent en een rappend straatschoffie. Terwijl hij alweer 32 is, boeken schrijft en sinds dit voorjaar vader is van zoontje Blake.

Maar kijk hem nou eens staan op de cover van testosteron-magazine Men's Health: een lichaam als Superman. 'In 10 weken van skinny naar gespierd', jubelt het blad.

"Watskeburt?!" vroegen fans die dol waren op de jongensachtige verschijning van hun Faberyayo zich af. "Wat is zijn hoofd klein en zijn lijf groot." "Is dit photoshop?" Nee, dit is het werk van Arie Boomsma. De afgetrainde presentator die tegenwoordig ook een sportschool uitbaat onderwierp goede vriend Pepijn in zijn hoofdstedelijke Vondelgym aan een afgrijselijk intensieve combinatie van kracht- en conditietraining, Metabolic Conditioning heet dat. Pepijn dacht regelmatig dat hij erin zou blijven, maar zette door, aangemoedigd door Arie en acteur Marwan Karzani, ook al zo'n breedgeschouderde kameraad.

Arie schrijft er uitgebreid over in het artikel dat over Pepijns onwaarschijnlijke transformatie verscheen in Men's Health: 'Je ziet de walging door zijn slungelige lichaam trekken. Toch begint hij aan de oefening.' Iedereen was onder de indruk van Pepijns doorzettingsvermogen en punctualiteit. Helemaal duidelijk wordt overigens niet waarom Pepijn de behoefte voelde om in The Incredible Hulk te veranderen. Ja, hij wilde meer structuur in zijn leven, fit zijn voor optredens met De Jeugd van Tegenwoordig en over tien jaar nog soepel met zijn zoontje kunnen dollen in het park. Maar daartoe had hij ook wekelijks baantjes kunnen gaan trekken in het Marnixbad, in plaats van zich tien weken af te beulen op de martel-apparaten van Arie's hippe fitnessclub.

Nu is het natuurlijk ook niet eenvoudig om gewoon je slungelige zelf te blijven als je regelmatig in de nabijheid van Arie's goddelijke lichaam mag verkeren. Maar onderschat vooral de aantrekkingskracht van de cover van Men's Health niet. Iedere bekende Nederlandse man wil erop, merkte de hoofdredacteur vijf jaar geleden, toen Arie werd uitverkoren. De redactie kreeg talloze telefoontjes - 'zelfs van een politicus'. De superfitte presentator was natuurlijk een vanzelfsprekende keuze. Net als Marwan Karzani. Maar bij Men's Health waren ze verder uiterst kritisch. Waldemar Torenstra trainde de vereiste spiermassa bij elkaar voor de serie 'Vechtershart' en mocht vorige maand op de cover. Mark van Eeuwen en Thijs Römer waren bereid in hun vrije tijd net zo'n intensieve training te volgen als Pepijn.

Als u nog dacht dat alleen vrouwen gebukt gaan onder een bijna onmogelijk streven naar een perfect lichaam, dan weet u inmiddels wel beter. Een man kan nog zo succesvol zijn in z'n werk, zijn vriendin kan nog zo vaak zeggen dat hij mooi is zoals-ie is, pas als hij de wereld kan verbluffen met een sixpack, kilo's extra biceps, triceps en quadriceps, voelt hij zich een echte kerel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden