WATERTUIN

De mensen die al jaar en dag de hoofdstad mijden, omdat 'Amsterdam niet meer is wat het vroeger was' moesten eens weten.

Onder het huidige paarse bestel wordt korte metten gemaakt met de verslonzing van de jaren zeventig. De heroïnehoertjes zijn verbannen naar het westelijk havengebied, waar geen gewone Amsterdammer ooit komt. Onder aanvoering van politie-opperhoofd Schelto Patijn worden de kiosken tussen het Centraal Station en het Damrak gezuiverd van pornografische afbeeldingen als in het jaar 33 n. Chr. de tempel te Jeruzalem. Patijns rechterhand wethouder Guusje ter Horst heeft onlangs van de gemeenteraad groen licht gekregen om het legioen 'Amsterdammertjes' op de grachten te gaan verwijderen. Sinds dit voorjaar heeft het stadsbestuur de strijd aangebonden tegen de grafitti onder het motto 'grafitti fini'. Medio volgend jaar moet de historische binnenstad geheel en al grafitti-vrij zijn. Ondertussen doen de veegwagentjes van de Gemeentelijke Reiniging hun werk. In alle vroegte wordt tot ver buiten de Singelgracht het zwerfvuil verwijderd. En gevel na gevel komt er weer frisrode of -gele baksteen tevoorschijn, nadat de buitenwanden zijn gezandstraald. Zo ontvouwt het Plan-Zuid van Berlage zich langzamerhand opnieuw in volle glorie. De speelse details vallen nu veel meer op dan toen zijn gevels nog zwartberoet waren van de benzinedampen.

Tevreden fiets je dan door de stad, genietend van de ruimte aan de straatkant dank zij de invoering van het betaald parkeren. Plotseling kun je je voorstellen hoe schoon en mooi de stad was, voordat simpele gedragsregels als het gooien van afval in prullenbakken werden afgeschaft in het kader van de anti-autoritaire opvoeding en de generatiekloof.

Maar sinds kort teistert een nieuwe modegril de hoofdstad. Zaterdag werd er in de bijlage Etcetera nog reclame voor gemaakt: de 'watertuin', houten vlonders in de grachten waarop het liesras en de waterscheerling welig mogen tieren. De Lijnbaansgracht langs de Marnixstraat is er grondig door verpest, evenals de Boerenwetering. Ze wekken bij toeristen de impressie dat Emsterdem zijn algen niet meer in bedwang heeft. De groene oever draagt bij aan de groenbeleving van de stedeling, zegt de gemeente. Nou, voor mijn groenbeleving ga ik wel naar buiten de stad, dankuwel. Mag dit restant van de jaren zeventig onmiddellijk de grachten uit?! En neem die woonboten dan gelijk ook even mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden