Watertorens in Nederland

Ze zijn feitelijk overbodig geworden, maar nog steeds onmisbaar. Sinds 1970 is er in Nederland geen meer gebouwd (Eindhoven kreeg de laatste), ze komen alleen nog in het nieuws als ze door een waterleidingbedrijf worden afgestoten en wilde-plannenmakers verlekkerd naar hen opzien. Maar laat ze alsjeblieft staan, die 200 watertorens die we nog hebben. Ze zijn de erfdragers van een industrieel tijdperk, hebben soms wel een paar eeuwen hun partijtje meegeblazen in het landschap en zijn daaruit niet meer weg te denken. De helft heeft bovendien nog een (bescheiden) functie in de drinkwatervoorziening.

In de oudste watertoren van Utrecht wordt vandaag een tentoonstelling gewijd aan de 'Watertorens in Nederland'. De geschiedenis van deze bijzondere bouwwerken wordt belicht (de oudste watertoren in Nederland dateert uit de 17de eeuw, staat in de tuin van paleis Soestdijk en diende om druk te zetten op de fonteinen en als waterreservoir), de constructie en architectonische ontwikkeling komen aan bod, er is informatie over de manier waarop water wordt gewonnen en gedistribueerd en er is aandacht voor het hergebruik van watertorens.

De Utrechtse toren, aan de Lauwerhof 29 (gebouwd in 1895), is inmiddels in gebruik als Waterleidingmuseum, maar doet ook nog steeds dienst als reservist in de watervoorziening: een fraai bouwwerk van 40 meter hoogte en met een reservoir dat 1,5 miljoen liter water kan bevatten. Het unieke van deze toren is dat die als enige in Nederland toegankelijk is voor het publiek en een fraai uitzicht geeft over de stad.

In het kader van Open Monumentendag is de watertoren vandaag - evenals het voormalige pompstation in Soestduinen - van 10 tot 17 uur gratis te bezichtigen. De tentoonstelling duurt tot en met 16 november, is open van dinsdag tot en met vrijdag en op zondag 13.30-17 uur en op zaterdag van 11-16 uur. Maandag gesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden