Watertekort nog maar een stap verwijderd van crisissituatie

Nederland kampt met een 'feitelijk watertekort', de laatste fase die vooraf gaat aan een crisissituatie. Dit komt vooral doordat er te weinig regen is gevallen: normaal is dat in de maanden maart, april en mei 170 millimeter, nu was dat maar 45 millimeter. Daarmee is dit voorjaar nog droger dan het recordjaar 1976.

Twee weken lang moet het onafgebroken regenen om het neerslagtekort van dit voorjaar te compenseren. Dat bleek gisteren tijdens een bijeenkomst met wetenschappers in Den Haag.

Niet alleen regent het te weinig, ook komt er te weinig water ons land binnen via de Rijn en de Maas. De oorzaak is dat veel sneeuw in Alpenlanden al in januari dooide.

Het watertekort zal niet snel gekeerd worden, blijkt uit de weersverwachtingen van het KNMI. Na de buien van gisteren zal er tot woensdag volgende week niet meer dan 10 tot 20 millimeter vallen. "Dat is absoluut veel te beperkt", stelt Frank Kroonenberg, crisiscoördinator bij het KNMI. Bijkomend nadeel zijn de stijgende temperaturen. Juni zal volgens de voorspellingen van het KNMI 'aanhoudend aan de droge kant' zijn.

Daar komt bij dat alle maatregelen om water in Nederland vast te houden al genomen zijn. Stuwen zijn gesloten en het IJsselmeer is verhoogd voor een watervoorraad. Gerard van Vliet van de Rijkswaterstaat Waterdienst: "Als het zo blijft, moeten we keuzes maken waar we het water voor gebruiken. Meer water bufferen is moeilijk."

Ondertussen zijn al veel maatregelen in gang gezet, vaak niet zichtbaar, maar van groot belang. Bijvoorbeeld het voeren van extra water naar veendijken. Dit moet voorkomen dat de dijk uitdroogt en scheurt, zoals in 2003 bij Wilnis. Daar spoelde zestig meter dijk weg.

Waterschappen werken zich in de kosten om het westen van zoet water te voorzien om verzilting tegen te gaan. Door de lage waterstand dringt zout water zich immers op en dat is schadelijk voor gewassen. Maar ook in natuurgebieden als de Nieuwkoopse plassen kan zout water blijvende schade aanrichten.

Volgens Bart van den Hurk, klimaatwetenschapper van het KNMI, is het voorjaar van 2011 'atypisch' en wordt het gekenmerkt door een samenloop van omstandigheden, zoals de vroege dooi van sneeuw in de Alpen. Wel denkt hij dat deze droogte in de toekomst alleen maar vaker voor zal komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden