Watersporter loopt aanzienlijk minder vaak tegen een bon op

Het aantal bekeuringen voor watersporters is de afgelopen vijf jaar vrijwel gehalveerd. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) stuurde vorig jaar nog maar 1237 bekeuringen de deur uit, tegen 2308 in 2011. De reden is dat de politie minder handhaaft op overtredingen, en meer capaciteit besteed aan opsporing van (zwaardere) misdrijven.

Dat blijkt uit cijfers die Trouw heeft opgevraagd bij het CJIB. Volgens een woordvoerder van de politie, die met Rijkswaterstaat de boetes uitschrijft, worden er over "de hele linie minder bekeuringen uitgedeeld. Er wordt meer gewaarschuwd. De focus ligt meer op bestrijding van de excessen en minder op de kleine overtredingen."

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat stelt dat die organisatie zelfs meer bekeuringen voor incasso bij het CJIB inlevert dan voorheen. Dat betekent dat de daling geheel op het conto van de politie komt.

De cijfers onderstrepen volgens de woordvoerder dat 'het accent is verschoven van handhaven naar opsporing'. Daarmee wordt bedoeld dat meer capaciteit wordt benut voor het opsporen van misdrijven dan voor het afwikkelen van overtredingen. De verschuiving in prioriteit geldt niet alleen voor de landelijk opererende diensten, maar ook voor de eenheden in de regio. "We merken daarbij ook dat er minder wordt geklaagd over overlast door watersporters dan voorheen. Daardoor hoeven we ook minder rigoureus op te treden", aldus de woordvoerder

In het verleden wilde de landelijke politie met haar boten nog weleens bijspringen in recreatiegebieden. Daaraan is een einde gekomen, de regionale politie moet nu de controle zelf doen.

In de aard van de overtreding is de afgelopen vijf jaar nauwelijks iets veranderd. De snelheidsovertredingen vormen bijna driekwart van de bekeuringen. Bonnen voor zwemmen bij een veerpont, het varen met een parachute achter de boot of het 'steven kleven' op het water worden slechts zelden uitgeschreven.

Dat de prioriteit bij de politie is verschoven, blijkt ook uit het aantal administratieve overtredingen. Een snelle motorboot die niet op naam van de eigenaar staat geregistreerd leverde in 2011 nog 148 bekeuringen op, vorig jaar slechts zestig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden