Review

Watersport, miswijn en putbeelden in Roermond

Wie heeft er wel eens van putbeelden gehoord? Wie weet dat de Maasplassen, met 3000 hectare vaar-, zwem-, vis- en duikwater, en een keur aan jachthavens, een groter watersportgebied vormen dan de welbekende Loosdrechter plassen? En bij wie is bekend dat dr. P.J.H. Cuypers, de vermaarde architect van onder meer het Rijksmuseum en het Amsterdamse Centraal Station, in Roermond woonde en werkte?

Historisch Roermond en de waterrijke omgeving hebben de toerist veel te bieden, maar de stad profiteert daar onvoldoende van. Dat gaat veranderen. Een plan voor een flaneerboulevard, op een plek waar nu nog industrie is gevestigd, is in een vergevorderd stadium. En de VVV roert haar staart. Een verrassend dagje uit in Roermond, inclusief een glas miswijn, aan de arm van stadsgids Leny.

Duitsers weten allang dat het in Roermond goed toeven is, stellen we verbaasd vast als we horen dat veel van het recreatief onroerend goed aan de oevers van de Maas in Duitse handen is. En zien we op menig luxejacht in de plezierhavens. ,,Zestig tot zeventig procent komt nooit de haven uit. Moeder poetst en vader drinkt'', wijst stadsgids Leny misprijzend, als we een haventje passeren aan boord van 'De Veerman'.

Cruise

We varen mee op het cruiseschip van de familie Bongers, een van de drie rederijen die boottochten verzorgen. Voor individuen en groepen zijn er talloze mogelijkheden. Een VVV-arrangement bestaat uit 's ochtends een kop koffie met vlaai, dan een wandeling onder leiding van een gids door historisch Roermond en aansluitend, 's middags, een (culinaire) vaart over de Maasplassen. Wij deden het net andersom: eerst vlaai en varen, dan wandelen en dineren, en ten slotte een bijzondere wijnproeverij.

We schepen in vlakbij de Maasbrug. De vaart voert langs Camping De Weerd, waar het watertoerisme in Roermond in de negentiende eeuw begon. Aan stuurboord zien we grote opslagtanks van Shell. Niet lang meer, want de tanks en andere industriële activiteiten moeten plaatsmaken voor een boulevard, waar milieuvriendelijk wonen en werken, uitgaan en watertoerisme gecombineerd gaan worden. Alles verkeert nog in de planfase, maar wethouder van toerisme Jos van Reij verzekert dat nog dit jaar spijkers met koppen worden geslagen.

Het gebied waar we doorheen varen is afwisselend. Twee uur duurt de tocht langs een woonkwartier met drijvende huizen, fraaie natuur met in de winter scholeksters en ganzen en in de zomer naturisten, en veel jachthavens. ,,De rust hier is een feest'', zegt Leny, die dat van haar gasten hoort.

Putbeelden

We bedanken kapitein Jan en trekken de stad in voor een wandeling langs putbeelden. Rochus, Barbara, Bruno, Jozef en nog veel meer heiligen staan in Roermondse straten in muurnissen waar vanaf de Middeleeuwen water uit de grond werd geput. Gemiddeld dertig huizen maakten gebruik van een put en regelden het onderhoud. Zo ontstonden hechte putgemeenschappen, met een putmeester aan het hoofd, net zoiets als nu de buurtvereniging. Bij elke put werd een beeldje van een beschermheilige in een nis geplaatst. Er zijn er nog vierentwintig van in Roermond, al zijn het replica's tegenwoordig.

Langs mooie panden in de Neerstraat - Roermond is altijd een kunststad geweest - komen we op het Munsterplein en bezoeken de Munsterkerk, ooit het hart van de abdij van de Cisterciënzernonnen. De kerk is een toonbeeld van Romaanse bouwkunst. Bouwmeester P. Cuypers zette er later - en niet tot ieders tevredenheid - twee vierkante torens op. Zijn standbeeld staat desondanks vlakbij. Binnen is het praalgraf te zien van Graaf Gerard IV van Gelre en diens echtgenote Margaretha van Brabant.

We namen de monumentenwandeling, maar hadden ook voor de culinaire wandeling of een steptocht kunnen kiezen. Dan liever een proeverij bij wijnhandel Jean Berger (sinds anno 1876) in de Swalmenstraat. We dalen af in de kelder uit de twaalfde eeuw en laten nazaat Wim Berger geduldig uitleggen hoe wijn deels in houten en in kunststof vaten op te slaan, te mixen en te 'eleveren'. Dan dalen we nog dieper af en kijken in een verborgen gang, een vluchtweg zo blijkt, die in de Tweede Wereldoorlog is gebruikt. Wim vertelt er spannende verhalen bij.

Na enkele glazen Franse en Spaanse wijn, laat hij zich ontvallen dat hij ook in miswijn handelt. Miswijn? Koopt de pastoor die niet gewoon bij de slijter? Nee. Berger, voorzitter van de RK Vereniging van Nederlandse Miswijn-handelaren ('onder controle van de Nationale raad voor Liturgie'), stelt zich voor dat als een priester bij de eerste mis - op de nuchtere maag - een stevige droge wijn zou drinken, hij het de rest van de dag wel kan schudden. Miswijn dus: zoet, van onbesproken komaf, en houdbaar: 'Consacrabilé'. We hebben hem geproefd. Een uitstekende dessertwijn, zou je als leek zeggen. Verrassend, Roermond!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden