'Watersnood was een straf van God'

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Het was dominee Lambrecht Quist nog met klem gezegd: maak géén kerkdienst van de plechtige herdenking van de Watersnoodramp van 1953. Inwoners van het Zeeuwe dorp Stavenisse vroegen speciaal hem om vorige week een toespraak te houden op de herdenkingsbijeenkomst. Quist lag voor de hand, zo meende de werkgroep van bewoners uit het dorp. Hij was immers predikant in hun dorp geweest. Bovendien maakte de voorganger de ramp zestig jaar geleden zelf nog mee.

Inmiddels is er in de Zeeuwse gemeente Tholen, waar Stavenisse onder valt, tot op het hoogste niveau ophef ontstaan over Quists toespraak. Geheel tegen de afspraken in hield hij toch een preek. De ramp van 1953 was, zo hield Quist zijn gehoor voor, een straf van God.

Omdat de toespraak onderdeel was van de officiële herdenking in de gemeente Tholen, voelde burgemeester Willem Nuis zich gisteren genoodzaakt om excuses aan te bieden. "Dit had niet zo mogen gebeuren", zei hij tegen persbureau ANP.

Met het gemeentebestuur was Nuis verantwoordelijk voor de gang van zaken tijdens de herdenking. "Quist was meegegeven dat het geen kerkdienst was en ook geen preek", verontschuldigde de burgemeester zich.

De rede van de 81-jarige Quist is inmiddels op internet verschenen. Te horen is hoe hij al in de eerste minuut zijn toehoorders inprent dat Jezus Christus 'de rots van ons aller behoud' is. "Daar ging het om in 1953 en daar komt het ook vandaag, zestig jaar na deze ramp, op aan."

Verder spreekt Quist uit dat 'de Heere altijd kastijdt met een bedoeling'. De dominee zegt weliswaar 'te begrijpen' dat de ramp veel mensen verbitterd heeft. "Maar", zo vervolgde hij, "mag ik het ook een keer vanuit de Heere God bekijken?"

Het is een misvatting te denken, aldus de predikant, dat de oorzaak van de ramp een toevallige combinatie was tussen springtij en noordwesterstorm. Het was volgens hem 'de hand van God'. "Een door en door bijbelse visie", aldus Quist, die de watersnoodramp 'in het licht van de Bijbel' ziet. Tijdens de watersnoodramp kwamen in totaal bijna 1800 mensen om. Quist in zijn herdenkingsrede: "Ze moesten in één keer verschijnen voor God. Dat is wat. Dat is werkelijk wel iets om na zestig jaren nog bij stil te staan".

Quist (de gepensioneerde predikant is lid van de behoudende gereformeerde bond in de Protestantse Kerk in Nederland) heeft voor zijn gevoel niets opzienbarends gezegd, zo zei hij tegen het Reformatorisch Dagblad. "Twintig jaar geleden ben ik voorgegaan in een dienst in Stavenisse op 1 februari. Ik heb toen dezelfde boodschap gebracht, in iets andere woorden. Toen werd dat geaccepteerd. Nu vallen mensen erover en voelen ze zich gekwetst. Ik kan me het aan de ene kant voorstellen, aan de andere kant is het een bijbelse boodschap die ik heb gebracht."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden