Waterschappen gaan rivierzwemmers en brugspringers bekeuren

Archiefbeelden van kinderen die van een brug in Amsterdam springenBeeld anp

Het is mooi weer en het rivierwater staat vrij laag. Daardoor ontstaan overal langs de oevers rivierstrandjes, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen op dagjesmensen. 'Maar zwemmen in de rivieren is gevaarlijk en ook verboden,' zo waarschuwen dinsdag diverse waterbeheerders. Het zwemverbod geldt voor grote rivieren die voor de scheepvaart worden gebruikt.

Schippers van vrachtschepen torenen hoog boven het water uit en zien een zwemmer in de rivier niet. Door de scheepvaart ontstaat een sterke zuiging in het water die zelfs sterke zwemmers onder water sleurt. Ook kunnen er door de stroming van het water zomaar draaikolken ontstaan, terwijl tussen de kribben die in de vaargeul steken steeds onderstroming is. Dat maakt ook pootjebaden gevaarlijk.

In Nijmegen is deze hele week een festival langs de Waal in het kader van de Vierdaagsefeesten. De organisatie heeft op advies van Rijkswaterstaat extra beveiligers ingehuurd, die de hele dag festivalgangers waarschuwen dat ze niet in de rivier mogen springen. 'En al helemaal niet met een slokje op natuurlijk', aldus de organisatie. Maar ondanks de waarschuwingen laten veel ouders hun kinderen toch in het water spelen en nemen ouderen zelf regelmatig een duik.

Bekeuringen
'Wij gaan bekeuringen uitdelen', meldt waterschap Rijn en IJssel, verantwoordelijk voor onder andere de Oude IJssel. 'Met name jongeren blijven van de bruggen springen en duiken. Het is een overtreding en we gaan er nu extra op letten.' Ook andere waterbeheerders houden bruggen, dammen en sluizen in de gaten.

Maar niet alleen zwemmers, ook de schippers van plezierjachten lopen risico op een bekeuring. Waterschappen Rivierenland en Hollandse Delta verscherpen samen met de politie het toezicht op de recreatievaart op kleine wateren als de Linge en de Binnenmaas. 'Het is erg druk op het water. We zien veel overtredingen zoals speedbootwedstrijdjes houden en met een borrel op aan het roer staan. Sommige schippers varen gewoon door zwemwater.'

De waterbeheerders en politiemensen gaan herkenbaar, maar ook onopvallend controleren. Wie klachten heeft over schippers of zwemmers kan dat bij de waterschappen melden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden