'Waterschaarste wordt zware klap voor economie'

Een koe is gestorven door uitdroging in Zuid-Afrika. Zelden was het zo droog in het gebied als nu. Beeld epa
Een koe is gestorven door uitdroging in Zuid-Afrika. Zelden was het zo droog in het gebied als nu.Beeld epa

Economische groei is een 'verrassend dorstige zaak', constateert de Wereldbank in een dinsdag verschenen rapport. Als landen niet snel in actie komen, zal een groeiend gebrek aan water rond 2050 een zware klap toebrengen aan de economie. Het tekort kan leiden tot hogere voedselprijzen, migratie en conflicten.

Zo'n 1,6 miljard mensen leven nu al in gebieden met schaarste, en dat aantal kan volgens de Wereldbank binnen twintig jaar verdubbelen. De grootste problemen zijn te verwachten in het toch al droge Midden-Oosten, zo blijkt uit het rapport 'Hoog en droog'. Daar kan het watertekort zorgen voor een krimp van het bruto binnenlands product (bbp) met 14 procent.

Ook in de Afrikaanse Sahel en Centraal- en Zuid-Azië dreigt een economische terugval als er niet snel radicale veranderingen worden doorgevoerd. Hoewel Amerika en Europa nauwelijks risico op schaarste lopen, kan het tekort wereldwijd gemiddeld 6 procent van het bbp opslokken.

Het dreigende tekort heeft verschillende oorzaken. Zo blijft de bevolking groeien en dijen de steden razendsnel uit, waardoor de vraag naar water exponentieel toeneemt. Tegelijkertijd wordt de toevoer van water steeds onzekerder door klimaatverandering. Die zorgt niet alleen voor een warmere en drogere toekomst, maar bijvoorbeeld ook dat de moessonregens in Azië onvoorspelbaarder en grilliger worden.

Slecht waterbeleid
Toch is de grootste boosdoener niet de klimaatverandering, maar het slechte waterbeleid in veel landen, schrijft de Wereldbank. Door oude en lekke leidingen en slecht doordacht prijsbeleid gaan jaarlijks vele liters water verloren. Sommige landen verliezen maar liefst twee derde van hun water.

"Landen moeten beleid maken dat helpt om duurzaam met water om te gaan", zegt Wereldbankpresident Jim Yong Kim. "Dit onderzoek toont aan dat sommige gebieden met veel inwoners lange periodes van negatieve economische groei kunnen verwachten, als ze geen actie ondernemen om hun watervoorraden beter te beheren."

Beter plannen
Maar er is hoop: volgens de Wereldbank kan de negatieve invloed van klimaatverandering zelfs 'geneutraliseerd' worden dankzij goed en efficiënt watermanagement. Landen kunnen hun economische groei daarmee tot wel 6 procent opkrikken. "Dat is een opsteker", zegt hoofdonderzoeker Richard Damania. "Als overheden de efficiëntie verhogen, kan het verlies sterk worden teruggedrongen en zelfs helemaal verdwijnen. Beter waterbeleid zorgt voor een hoge economische winst."

Die nieuwe maatregelen hoeven niet altijd veel te kosten, schetst de Wereldbank. Het is vooral belangrijk om 'beter te plannen' en meer (bestaande) waterbesparende technologie te gebruiken. Daarnaast moeten overheden meer investeren in een goede infrastructuur zoals dammen, en in meetapparatuur om beter te kunnen anticiperen op extreem weer en natuurrampen.

"Deze maatregelen zullen een uitdaging vormen, maar ze zijn een noodzakelijke reactie op een veranderend klimaat", schrijft de Wereldbank. "Want de toekomst heeft dorst."

null Beeld Wereldbank
Beeld Wereldbank
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden