Watersalamander te land

Watersalamander (Arnold 't Hart) Beeld
Watersalamander (Arnold 't Hart)

Meerdere lezers zagen salamanders in hun tuin. Ook ik zie ieder jaar kleine watersalamanders in de tuin. Nooit zie ik ze in de sloot naast ons huis. Watersalamanders zijn landdieren! Driekwart van hun tijd althans.

In de lente wagen ze zich te water maar de rest van het jaar houden ze het droog. In maart veranderen ze van een droge, grauwe kruiper in een flamboyante zwemmer. Vooral de mannetjes krijgen dan een oranjerode buik. Hun huid wordt glad en rond hun teentjes groeien zwemvliezen. Hun gladde huid kan ademen, hoewel die huidademhaling niet toereikend is voor hun actieve liefdesleven. Want het is allemaal begonnen om de voortplanting.

Nou ja, die voortplanting zal de salamanders een zorg zijn, het gaat hen natuurlijk alleen om het bevredigen van hun tomeloze begeerte. Van vrouwtjes, maar vooral mannetjes zwellen de geslachtsdelen op. Het feest duurt tot juni. Als de eitjes zijn gelegd en bevrucht, trekken de salamanders het land op.

Salamanders zijn amfibieën – je zou kunnen zeggen dat ze hun leven beginnen als visjes. Later krijgen ze poten en gebruiken ze longen. Ze doen hun winterslaap onder boomstronken, stenen of bladeren.

In de sloot naast ons huis zwemmen veel vissen. Vissen eten salamandereitjes en salamandervisjes. Snoeken en andere roofvissen eten ook grote salamanders, net als reigers en ooievaars. Maar er overleven er toch een stel. Het water is een meter diep, zonnig en helder, begroeid met waterplanten. Een heerlijk leefgebied voor watersalamanders op vrijersvoeten.

Het is strafbaar om salamanders te vangen en in de vijver los te laten. Wel mogen de landdiertjes gelokt worden met stukken schors, planten en stronken rond de vijver – bedsteden voor de winterslaap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden