’Waterproef’ gaat testen of Nederland een ramp aankan

amsterdam – - Tijdens de grootste rampoefening ooit wordt komende week een grote watersnood nagebootst. Ongeveer 10.000 bestuurders en hulpverleners doen alsof zware stormen de kust naderen, rivieren overstromen en dijken doorbreken. De test ’Waterproef’ moet duidelijk maken of Nederland goed is voorbereid op rampen.

De kans op een watersnood zoals die wordt nagebootst, is klein. Maar autoriteiten moeten zich nu eenmaal op het ergste voorbereiden. Tijdens de komende oefening moet vooral blijken of het Rijk, de provincies, gemeenten en waterschappen in staat zijn goed samen te werken. Onderzocht wordt of burgemeesters op het juiste moment de juiste besluiten nemen en of ze hun burgers kunnen overtuigen van de noodzaak te vertrekken. Er moeten routes klaarliggen en hulpdiensten moeten goed samenwerken.

Het grote publiek zal niet veel van de landelijke oefening merken, omdat het vooral gaat om een ’papieren’ exercitie. Slechts op enkele plaatsen is er iets te zien. Zo worden dinsdag tweehonderd inwoners van Leerdam geëvacueerd en in Katwijk worden zandzakken gelegd bij twee zwakke plekken in de kust. Vrijdag volgt een afsluitende reddingsdemonstratie in het Nijkerkernauw bij Nijkerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden