Waterpolosters moeten leren finales te winnen

Oranje kan nog niet omgaan met nieuwe rol: die van favoriet

ELINE VAN SUCHTELEN

Drie finales op rij, drie keer verloren. De Nederlandse waterpolosters dachten dat ze wel genoeg hadden geleerd van het zilver op het wereldkampioenschap waterpolo in Kazan, afgelopen zomer. En van verloren wedstrijd van een jaar eerder in de eindstrijd op het EK in Boedapest.

Toch zijn er vrijdagavond weer een hoop lessen getrokken uit de pijnlijke nederlaag op het EK in Belgrado. In het bad van de snikhete Kombank Arena bleek Oranje niet om te kunnen gaan met een nieuwe rol: die van favoriet.

Waren de finaleplaatsen in Hongarije en Rusland nog een verrassing, op het EK was het opgekrabbelde Nederland het aan zijn status verplicht om ver te komen in het toernooi. Zeker met een relatief makkelijke loting in de groepsfase met de mindere waterpololanden Turkije en Portugal.

Zonder overbodige energie te verspillen werd in Belgrado de kwartfinale gehaald. In de halve eindstrijd stond eindelijk een tegenstander van formaat op het programma. Na de winst op het sterke Spanje bulkte de ploeg van Arno Havenga van het zelfvertrouwen.

Nederland had in gedachten het ticket naar Rio, voorbehouden aan de winnaar, al in handen met de verrassende tegenstander Hongarije in de eindstrijd. Daar was al een keer van gewonnen in de groepsfase. Tijdens het voorstellen van de ploegen viel er geen enkele spanning op de gezichten van de speelsters te bekennen. Er werd gelachen en hier en daar een grap gemaakt. De ontspanning veranderde in het water in een zenuwachtig spel. Hongarije liet zien van de eerdere nederlaag geleerd te hebben en wist nu precies hoe Oranje ontmaskerd moest worden.

Op vorige grote toernooien werkte de onbevangenheid van de jonge ploeg nog in het voordeel van Oranje. Dit keer speelde het gebrek aan ervaring geen positieve rol. Met slim getreiter van de Hongaren werd ervoor gezorgd dat belangrijke speelsters zoals Lieke Klaassen en Maud Megens naar de bank werden gestuurd. De jonge vedettes van de Nederlandse ploeg lieten zich uit de tent lokken en gingen met open ogen de fout in door te veel persoonlijke fouten te maken.

Tegen het einde van de wedstrijd zonk de moed bij Oranje in de schoenen, terwijl de Hongaarse vrouwen nog strijdlustig oogden. Het werd een onnodige nederlaag (7-9) met grote gevolgen. Rio leek ineens niet meer dichtbij, maar ver weg. Dat beseften de speelsters zich tijdens de prijsuitreiking, waar de zilveren medaille snotterend werd ontvangen.

Op het podium stond een ontroostbare ploeg. Een team dat het trauma van Triëst, waar vier jaar geleden de olympische kwalificatie voor de Spelen van Londen door de vingers glipte, nog niet had verwerkt. Dat deed pijn bij de olympisch kampioenen van 2008.

Aan Arno Havenga de taak om zijn ploeg mentale hardheid bij te brengen voor de laatste kans op een ticket naar Rio. In maart moet het gebeuren in Gouda op het olympisch kwalificatietoernooi, waar nog vier resterende plekken te verdienen zijn.

Nederland speelt in het Groenhovenbad in de groepsfase tegen Italië, Rusland, Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Cuba. In de andere groep spelen Amerika, Griekenland, Spanje, Canada, Japan en Zuid-Afrika.

Met de aanwezigheid van de volledige Europese top, en het sterke Amerika, is het ticket naar Rio nog geen zekerheid. Nederland heeft de technische kwaliteiten in huis om zich te kwalificeren, maar mag dit keer geen steken laten vallen.

In Belgrado hebben de speelsters ervaren hoe het is om te moeten presteren als de druk op z'n hoogst is. Die situatie zal in Gouda niet anders zijn. In eigen land moet Oranje laten zien niet alleen finales te kunnen halen, maar die ook te winnen.

undefined

Mannen willen stunten

Op het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst in april moeten de Nederlandse waterpolomannen het opnemen tegen Italië, Kazachstan, Spanje, Zuid-Afrika en Duitsland. Oranje geldt niet als één van de favorieten voor een olympisch ticket.

"Pittig, maar niet onmogelijk'', zei bondscoach Robin van Galen over de loting. "Italië en Spanje zijn normaliter een maatje te groot, maar tegen de andere drie landen hebben we kansen. Het zal al met al een hell of a job worden, maar we zijn beslist niet kansloos. We hebben niets te verliezen, dus we gaan er vol tegenaan in Triëst om te stunten."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden