Waterpolosters grijpen naast titel

Hongarije Europees kampioen, Oranje plaatst zich niet rechtstreeks voor Olympische Spelen in Rio de Janeiro

ELINE VAN SUCHTELEN

Met niet mis te verstane woorden maakten de Nederlandse waterpolosters op het Europees kampioenschap in Belgrado duidelijk dat ze er met de titel vandoor zouden gaan. Andere landen moesten 'in hun broek schijten als we eraan komen', zo sprak Lieke Klaassen vol vertrouwen. Die titel, en daarmee kwalificatie voor de Olympische Spelen, zou van hun zijn.

Toch was het Nederland dat gisteren in de beslissende fase op het EK met de tranen in de ogen en staart tussen de benen afdroop. Oranje had de deurklink naar Rio al vast met Hongarije als tegenstander in de eindstrijd. Was Nederland in de poulefase nog te sterk met 14-10 voor dat land, in de finale bleken er deukjes in het blakende zelfvertrouwen van de ploeg te zijn gekropen. Bondscoach Arno Havenga kon zich niet herinneren dat hij ooit had verloren van de Hongaren, die een dag eerder verrassend de sterke Italianen hadden vernederd in de halve eindstrijd.

De laatste nederlaag tegen Hongarije zal hij nu niet meer zo snel vergeten. In de finale ging het gisteren lang gelijk op. De daadkracht waarmee Nederland in eerdere duels uitblonk, ontbrak echter in de eindstrijd. Nadat Lieke Klaassen er in de derde periode uit werd gestuurd met drie persoonlijke fouten op haar naam, daalde het niveau bij Oranje. Tot overmaat van ramp werd Maud Megens, één van de beste speelsters, in de vierde periode ook naar de bank verwezen. Daarna kon Nederland weinig meer uithalen. De 28-jarige Ildiko Toth zette de Hongaren op 4.56 minuut voor tijd op een voorsprong van 8-7 met een slingerworp. Daarna viel de voordeur naar Rio voor Oranje dicht met 1.12 minuut op de klok dicht toen Toth weer een treffer maakte.

De Nederlandse waterpolosters hadden gehoopt slechts koffie te hoeven schenken in Gouda op het olympisch kwalificatietoernooi in maart. Nu moeten zij in eigen land strijden om vier resterende tickets.

Was Nederland twee jaar geleden nog blij met een finaleplek op het EK, dit keer kon alleen goud bekoren. Onder bondscoach Arno Havenga ontwikkelde de ploeg zich in rap tempo tot de wereldtop. Het succes van het Europees Kampioenschap in Boedapest in 2014 (tweede) en het WK in Kazan van afgelopen zomer (ook tweede) zorgde voor hernieuwd vertrouwen in eigen kunnen. De jaren ervoor werden getekend door droogte. Na het olympisch goud in Peking in 2008 was er weinig succes. Onder de Italiaan Mauro Maugeri slaagden de golden girls er niet in om zich te plaatsen voor de Spelen van Londen. Een trauma dat een diepe wond achterliet.

Toen Havenga eind 2013 het stokje overnam, kwam er weer schot in de zaak. Moesten de speelsters zich onder Maugeri aan tot in de puntjes uitgedachte spelsystemen houden, van Havenga mochten ze schieten als er een kans kwam. Dat bracht het plezier en vertrouwen in eigen kunnen terug bij de ploeg. Het geloof werd zo groot, dat geen enkele international twijfelde aan het halen van de titel in de Kombank Arena in Belgrado. Maar Havenga had zijn team van tevoren al voor dit scenario gewaarschuwd. Zijn meiden moesten het hoofd niet laten hangen als zilver voor de derde grote finale op rij het hoogst haalbare zou blijken.

De puntjes op de 'i' moeten nu in eigen land gezet worden. In het Groenhovenbad in Gouda volstaan woorden niet meer. Alleen daden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden