Waterpeil in Zeeland hoogste sinds 1953

Wegens hevige storm worden de vier dijkcoupures in Delfzijl gesloten. Beeld anp

Het waterpeil langs de Zeeuwse dijken is in de nacht van donderdag op vrijdag gestegen tot 3,99 meter boven NAP, het hoogste niveau in Zeeland sinds het rampjaar 1953. Dat heeft het Waterschap Scheldestromen in Zeeland vandaag laten weten.

Verwacht werd dat de waterstand niet verder zou stijgen dan 3,72 meter boven NAP. Vanwege de hoge waterstand werden ruim honderd waterschappers ingezet om de dijken langs de Westerschelde en de Noordzeekust in de gaten te houden. Vooralsnog zijn er geen ernstige schadegevallen geconstateerd aan de waterkeringen. Rond 10.00 uur, bij laagwaterstand, kan echt goed gekeken worden of er schade is ontstaan.

De geasfalteerde oprit aan de zeekant bij Koudekerke is ingestort. Dit leidt echter niet tot een verzwakking van de waterkering.

Een combinatie van hoogwater en de zeer harde wind zorgde vrijdag iets na middernacht voor een sluiting van alle 62 schuiven in de Oosterscheldekering, die tussen de eilanden Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland ligt. In verband met deze sluiting zegt het waterschap deze kering voor vrijdagochtend niet te hoeven controleren.

Donderdagavond rond half acht verloor een schip op de Westerschelde vijf containers. Alle containers zijn teruggevonden op de dijk ter hoogte van Othene, bij het Zeeuwse Terneuzen. De container die voor het gemaal van Othene ligt, wordt in de loop van de nacht geborgen. De overige containers zijn in de loop van vrijdag aan de beurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden