Waterpeil in Maas onverminderd hoog

maastricht - – Het water in de Maas in Zuid-Limburg blijft onverminderd hoog door nieuwe regenval dit weekeinde in Limburg, de Ardennen en Noord-Frankrijk. Het water stijgt echter nauwelijks nog. De piek bereikt waarschijnlijk vanavond Roermond en morgenochtend Brabant.

Tientallen hulpbehoevende inwoners van Itteren en Borgharen, die uit voorzorg zijn geëvacueerd, kunnen voorlopig niet terug naar huis. Veel dorpsbewoners hebben hun auto in Maastricht geparkeerd, op advies van de gemeente. De gemeente neemt het zekere voor het onzekere, omdat het waterpeil slechts 24 uur vooraf te voorspellen is. Volgens woordvoerder Joep Delsing staan er echter nauwelijks wegen onder water. Het waterpeil komt niet in de buurt bij dat van de overstromingen in 1995.

De waterschappen in Noord-Limburg en Brabant verwachten geen problemen. In Zuid-Limburg liggen dorpen en steden dichter op de rivier, legt Brenda van der Pal van waterschap Aa en Maas uit. Bovendien stroomt de rivier door een relatief smal dal. Volgens waterschap Peel en Maasvallei vormen de Maasplassen bij Roermond een buffer voor een deel van het overtollige water. De waterschappen zetten wel extra pompen in: doordat de Maas hoger staat, kunnen beekjes in het gebied hun water niet kwijt.

Ondertussen nadert vanuit Duitsland meer water en dreigt ook hoogwater in de Rijn en Waal. Nijmegen sloot gisterenochtend de Waalkade af. De gemeente verwachtte dat het water afgelopen nacht op de kade zou staan. Vandaag gaat waarschijnlijk de hoger gelegen keermuur dicht, die het water uit de stad moet houden.

Op andere plaatsen langs Rijn en Waal is ’geen aanleiding voor maatregelen’, zo stelt Jan Huurman van Rijkswaterstaat Oost-Nederland. „Boeren moeten hun vee binnen halen. Dat is alles.” De Rijn vervoert vooral smeltwater, en minder regen. Daardoor is het peil vier dagen vooruit te voorspellen. De waterstand schommelt minder dan die van de Maas. Halverwege deze week staat de Rijn bij Lobith het hoogst, verwacht Rijkswaterstaat.

Het hoge water in Limburg eiste gisteren een dodelijk slachtoffer. Een man uit Linne – ten zuiden van Roermond – sprong zijn hond achterna die te water was geraakt. Hij werd door de stroming meegevoerd. De hond kon nog wel worden gered.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden