Waterpeil in België en Duitsland daalt

Van een onzer verslaggeefsters

Langs de rivieren de Main, Moezel, Saar en Rijn blijft de overlast groot, maar de bewoners van de stroomgebieden krijgen de komende dagen tenminste even een adempauze, zo verwachten de experts van de Duitse rijkswaterstaat. De Rijn evenaarde bij het ondergelopen Keulen maandagavond even de recordstand van 10,69 meter in 1926. Maar in de loop van de nacht begon het water te zakken. Ook op andere plaatsen nam de druk af, zoals bij Bonn en Koblenz. Waterstaat waarschuwde evenwel voor al te groot optimisme. De komende dagen zal het nog veel regenen.

Wel zijn in de nacht van maandag op dinsdag 5 000 inwoners van de op de grens met Nederland gelegen Duitse plaats Kleef geëvacueerd, uit angst voor een dijkdoorbraak in Nederland.

Premier Balladur van Frankrijk zei dat “bijna de helft van het land is getroffen”. De Maas brak in het departement Ardennes alle hoogterecords en steeg op sommige plaatsen meer dan zeven meter boven het normale niveau. Duizenden mensen zijn geëvacueerd. In het noordwesten van Frankrijk en in Parijs, gebieden die het vorige week zwaar hadden te verduren, is het water evenwel met enkele centimeters gezakt.

In België zorgt de hoge waterstand in vijf van de negen provincies voor grote overlast. In Dinant, de zwaarst getroffen Belgische stad aan de bovenloop van de Maas, zakte het waterpeil de afgelopen nacht met twintig centimeter. Maar 400 inwoners moesten toch nog worden geëvacueerd, omdat de stad na de wateroverlast nu wordt getroffen door vrieskou, terwijl de verwarming in talloze huizen is uitgevallen.

Het wassende water heeft in noordwest Europa tot dusverre aan ten minste 27 mensen het leven gekost: 15 doden en vijf vermisten in Frankrijk, tenminste vier doden in Duitsland, vijf doden en een vermiste in België, één dode in Luxemburg, één in Oostenrijk, en één in Nederland.

De meeste doorgaande Europese wegen ondervinden nauwelijks hinder van de wateroverlast. In Duitsland zijn twee wegen gesloten: een van de verbindingswegen tussen Frankfurt en Mainz en de snelweg door Saarbrücken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden