Watermonster Allison

De voormalige tropische storm Allison heeft in het zuiden en oosten van de Verenigde Staten zo verschrikkelijk veel regen veroorzaakt, dat de totale Amerikaanse bevolking (268 miljoen mensen) een jaar lang voldoende water tot hun beschikking zouden hebben. Vooral in het zuiden van Texas en Louisiana is buitensporig veel regen gevallen. In Port Houston, Texas, viel in zes dagen tijd 940 en in Thibodaux, Louisiana, 758 mm. In Texas brachten alleen de tropische stormen/orkanen Amelia in 1978, en Claudette in 1979, nog meer hemelwater: respectievelijk 1168 en 1143 mm. Allison werd op maandag 11 juni boven de Mississippi Delta opnieuw tot tropische storm opgewaardeerd: in Gulfport viel in een dag tijd 305 mm. Later in de week viel meer dan 300 mm in South Carolina (tot meer dan 500 mm in Moorehead City, North Carolina) en ook in Pennsylvania is plaatselijk meer dan 250 mm gevallen. Een curieus detail is de etmaalsom van 8 juni te Houston. Er viel daar die dag 207 mm en daarmee was het de op een na grootste etmaalplas ooit. Natter was alleen 26 juni 1989 toen eveneens een tropische storm met de naam Allison 263 mm dumpte.

Op de eerste dag van de astronomische zomer, om 09.38 uur staat de zon boven de Kreeftskeerkring (23 graden noorderbreedte), wordt het weerbeeld bepaald door een hoogtestoring op weg van zuidelijk Noorwegen naar Denemarken. De storing maakt de atmosfeer onstabiel, watvoornamelijk in het noordoosten een enkele bui tot gevolg kan hebben. Elders wolkenvelden maar ook nu en dan zonneschijn. Het kwik loopt uiteen van 15-16° in het noorden tot 20-22° in Brabant en Limburg. Verder een matige, in het Waddengebied een tot krachtig toenemende west tot noordwestenwind. Morgen vooral in de nacht en ochtend in het noordoosten een buienkans, vrijdagmiddag op de meeste plaatsen droog met nu en dan zon. In het temperatuurverloop komt weinig verandering. Tijdens het weekeinde voltrekt zich een overgang naar zomerse condities. Zondag kan het zo'n 25° worden. Of het ook een stralende dag wordt betwijfel ik.

Gisteren veroorzaakte een warmtefront voornamelijk tijdens de ochtenduren regionaal wolkenvelden met plaatselijk wat regen of een buitje. Daarna meer zon en warm met in het zuidoosten maxima rond 25°. In Blerick werd het 25,4°.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden