Waterleidingduinen zijn van wandelaar

Doorsnijd ze niet met een verhard fietspad

De provincie Noord-Holland wil een rijwielpad van twee kilometer aanleggen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dat is in Nederland het grootste natuurgebied dat nog niet wordt doorkruist door spoorlijnen, wegen of fietspaden, die op mooie dagen in ware verkeersaders veranderen. De wandelaar in het duingebied wordt nog gevrijwaard van pelotons voortspoedende rijwielgebruikers. „Natuur, rust en ruimte zijn de belangrijkste kenmerken van de AWD, waar men op ontdekkingsreis kan verdwalen”, staat in haar nota ’Struinen’.

Noord-Holland besloot onlangs definitief tot de bouw van een ecoduct, dat het Nationaal Park Zuid-Kennemerland gaat verbinden met de AWD. De provincie wil meebetalen mits er een fietspad door dat duingebied komt. Een Amsterdamse raadscommissie stemde hier vorig jaar mei al tegen.

De verharde rijwielweg gaat evenwijdig lopen aan het bestaande, eveneens verharde AWD-wandelpad. De sector waterwinning verlangt een raster langs de fietsroute, want ze is bang voor pootjesbaders in de winkanalen. De AWD denkt dat met het rijwielpad het aantal bezoekers met vijftig procent zal toenemen. Het raster zal de mountainbikers uit de AWD houden, die evenwel ongehinderd het oostelijk in het gebied gelegen Naaldenveld in kunnen crossen. Het raster dient er verder voor te zorgen dat er niet te veel damherten in het gebied komen. Het raster moet de grens vormen met het natuurreservaat waar de herten zitten, maar dat reservaat ligt een kilometer naar het oosten.

Deze hele menselijk infrastructuur drijft de spot met de Aanwijzing uit 1996 tot Beschermd Natuurmonument. Wezenlijke kenmerken zijn: een ’samenhangend geheel’ en ’natuurschoon van grote betekenis’. Met de rijwielroute en een 2,4 meter hoog dik-stalen hekwerk is de oprichting van het eerste Stenen en IJzeren Gordijn in Nederlands grootste aaneengesloten natuurgebied een feit. De wandelaar kan door de blokkade niet meer van west naar oost en van oost naar west. Een onbedorven duinlandschap wordt in mootjes gehakt.

Amsterdam heeft de laatste anderhalf eeuw zijn duinbezit almaar weten uit te breiden. De hoofdstad zou haar verantwoordelijkheid nemen in de ruimtelijk ordening van de Randstad als zij zou kiezen voor het behoud van haar laatste grote natuurlijke gebied. Overal in de natuur kun je al fietsen, elk staatsbos heeft zijn eigen mountainbikeroute. Behoud dus voor de Randstad de unieke variatie in recreatie met het wandelgebied in de waterleidingduinen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden