Waterland Fietsroutes

Het Recreatieschap Waterland in Broek in Waterland heeft zes fietsroutes ontwikkeld en presenteert die nu met trots. Van elke route is een gidsje uitgebracht met beschrijvingen van markante punten onderwerg en achtergrondinformatie over natuur, landschap en cultuurhistorie. De routes zijn ingetekend op de fietskaart Waterland, ze zijn bewegwijzerd door de ANWB. De fietsroutegidsjes zijn verkrijgbaar bij de VVV's in Waterland, bij fiets- en kanoverhuurpunten (er is ook een kanogidsje), bij sommige boekhandels en bij het Recreatieschap: De Erven 2 Broek in Waterland, tel. 02903- 3606.

BIJDRAGEN MAAIKE BEZEMER en HENRIETTE BONARIUS EN HARO HIELKEMA

Poolreizen

Stichting Plancius organiseert morgen in de Tijgerzaal van Artis, Plantage Middenlaan 41a in Amsterdam van 2 uur tot half 6 een informatiemiddag met sprekers en dia's over reizen naar natuurreservaten op Spitsbergen, Groenland, Frans Josephland, het Russische Poolgebied, Antarctica en eilanden in de Stille Zuidzee. Nadere inlichtingen: tel. 020-6838211.

Poolstreken

Morgen om 11 uur is er in Ouwehands Dierenpark in Rhenen een dialezing over Dieren in de Poolstreken.

KERSTMARKTEN

De volgende plaatsen melden kerstmarkten dit weekend:

Loosdrecht - in de tuin van Kasteel Sypesteyn. Vandaag van 10- 17 uur, morgen van 12-17 uur. Woerden - alleen vandaag. Havenstraat. 9-17 uur.

Oosterhout - 120 kramen, en evenzoveel reuzenkerstkaarten, geschilderd door kinderen. Op beide dagen is er een kindermiddag, de bezoekers worden geschminkt als kerstengeltjes, daarna vertelt de kerstman een spannend verhaal, 'Op zoek naar de kerstster', waarna de kinderen werkelijk op zoek gaan naar de ster. De kindermiddag duurt van 13.30-16.30. De ouders kunnen ondertussen de markt bezoeken, of de toren van de St. Jansbasiliek beklimmen, want dat kan maar één keer per jaar (beide dagen tussen 13 en 16 uur).

Hoeven - In de Bosbadhal van recreatiepark Bosbad Hoeven veel hobby-artikelen maar ook een kerst Caravanshow.

Ravenstein - De kerstmarkt is alleen op zondag. De avond ervoor, vanavond dus, zal het centrum van Ravenstein traditiegetrouw alleen met kaarsen verlicht worden.

Breda - Alleen op zondag. Kramen en zingende koren op de Grote Markt; op het Kerkpleinis een schapenhoeder met schapen en honden. De VVV organiseert zondag om 14 uur een stadswandeling onder leiding van een hostess, 'De Historische Kilometer', waarbij het Kasteel van Breda wordt bezichtigd (waar nu de KMA gevestigd is), de Grote Kerk en het Begijnhof. Deelname (incl. chocolademelk) ¿7,75. Vertrek VVV-kantoor aan de Willemstraat 17-19. U kunt tot uiterlijk de dag ervóór reserveren (dat is vandaag dus). Zelfstandige wandelaars kunnen ook een boekje met de route kopen voor ¿3,50, en de route zelf lopen.

Alphen aan den Rijn - In de Glazen Kersthal van Vogelpark Avifauna. Met de geur van Glühwein en kerstbomen, knutselende dames en een modeshow. Er is een wedstrijd: wie maakt de mooiste kerst-placemat + servet. Inl.: 01720-34159 of 24371. Entree ¿5,-, ouderen en kinderen ¿3,-. Honden geen toegang.

Den Haag - De kerstmarkt op het Plein is een blijvertje. hij is van 8 t/m 23 december alle dagen open. Met houten kersthuisjes, brandende vuurpotten en een tien meter hoge opblaasbare kerstman. Poolse glasblazers demonstreren dagelijks hoe kerstballen geblazen worden. ook zijn er demonstraties smeden, hout bewerken en kaarsen maken.

Paterswolde - Vandaag en morgen worden bij kwekerij De Egelantier, Verlengde Boterdijk 10, demonstraties gegeven in het maken van kerst- en winterdecoraties zoals kransen, opgemaakte manden en guirlandes. Die decoraties zijn ook te koop.

REISTIJDSCHRIFTEN

Reizen

Het kerstnummer van Reizen, het vakantiemagazine van de ANWB, staat in het teken van 'geloven en genieten'. Er is een reportage over het Belgische Scherpenheuvel waar fietsers en automobilisten hun voertuig kunnen laten zegenen ('In principe kan àlles worden ingezegend'), er zijn pelgrimages naar de grot van de Heilige Maagd in het Franse Lourdes, naar het bedevaartsoord van wandelaars Santiago de Compostela in Spanje en naar de Ierse bergtop The Reek waar St. Patrick ooit veertig dagen biddend en vastend heeft doorgebracht. Verder bevat 'Reizen' onder meer verhalen over het Rome van de paus, bubbelen in Spa, kuren in Oostende en smullen in Jezus-Eik.

Luie reisbureaus

Op goed advies hoeft een vakantieganger niet te rekenen als hij een reisbureau binnenstapt. Vaak krijgt hij niet meer dan een stapeltje reisgidsen mee naar huis, zo blijkt uit een artikel in de Consumentenreisgids van december.

Acht medewerkers van de Consumentenbond gingen deze zomer langs 294 ANVR-reisbureaus met duidelijk omlijnde vakantieplannen en een aantal heel concrete vragen.

Ruim één op de vier keer volstond het reisbureau met het meegeven van reisprogramma's, zodat de aanstaande reiziger maar zelf naar de antwoorden moest zoeken.

Bij een eerste bezoek vroegen de onderzoekers advies over een surfvakantie op de Canarische Eilanden. Er ging wel een rolstoelgebruiker mee, dus de accommodatie moest daarop zijn ingericht. Antwoorden die de professionele reizenverkopers gaven: 'Surfen kan overal' en 'Tegenwoordig zijn alle accommodaties geschikt voor rolstoelgangers.' Terwijl de bond van tevoren had uitgezocht dat slechts twaalf locaties voldeden - iets dat letterlijk is op te zoeken in naslagwerken, die vrijwel elk reisbureau heeft. Apert foute antwoorden werden gegeven toen vragen werden gesteld over het meenemen van een rolstoel in het vliegtuig. Een elektrische stoel bijvoorbeeld kan vanwege het accuzuur niet zomaar vervoerd worden. Maar meer dan de helft van de reisbureaus wist niets van dergelijke voorwaarden.

De ketens van V & D, ANWB en de ongebonden reisorganisaties scoorden het laagst. Beter deden de ketens van Hotelplan/Brooks en Carlson Wagonlits het. Zij kregen zowaar een pluim van de Consumentenbond voor de nuttige en extra informatie die zij gaven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden