Watergate: 'Jullie willen mij, Nixon, te grazen nemen'

Watergate, het geheime verhaal. Vanavond, vrijdag 20 en vrijdag 27 november, Ned. 1, 22.59 uur.

Inderdaad, bij alle verbazing, verwondering en verbijstering, die zich meester van je maakt als je de gebeurtenissen bekijkt, die de VS twintig jaar geleden op hun grondvesten deden schokken is het vooral de vraag 'Wat ging er om in het hoofd van Nixon?' die het meest intrigeert. Had de man grootheidswaanzin? Was hij paranoide? Was hij een pathologische leugenaar? Liepen de zaken hem uit de hand, waarna hij niet meer terug kon?

'Watergate, het geheime verhaal' van het Amerikaanse network CBS is de afgelopen zomer in de VS zelf vertoond, ter gelegenheid van het feit dat de affaire twintig jaar geleden bekend werd. De KRO heeft de documentaire, waarin CBS zegt de identiteit van 'Deep Throat', de informant van de twee Washington Post-verslaggevers Woodward en Bernstein, bekend te maken (FBIbaas Patrick Gray), in drieen geknipt en zendt haar op drie achtereenvolgende vrijdagen uit.

De meeste beelden die worden vertoond zijn bekend, net als de feiten die worden gemeld. Het aardige schuilt erin dat de gebeurtenissen van toen worden 'geevalueerd' met een keur aan belangrijke spelers van toen: Bob Woodward en Carl Bernstein, Bradlee en Washington Posteigenaar Katherine Graham, de Watergate-inbreker Howard Hunt, Nixons medewerkers Charles Colson, Donald Segretti, oud-senator Barry Goldwater en tal van anderen. Samen bouwen ze de ontwikkelingen tussen augustus 1972 en augustus 1974 in Washington op.

Centraal staat het gevoel van Nixon dat men hem gaat frustreren in zijn poging de oorlog in Vietnam te beeindigen op een manier die van de president een historische figuur zal maken. En de kliek rondom hem wordt helemaal gek als ze bedenken dat hun man weleens niet kan worden herkozen. Van de 'dirty tricks' vervalt men al snel tot activiteiten die geen toetsing aan de wet kunnen verdragen. Tenslotte denkt Nixon zelf boven de wet te staan. Voor de president staat het echter vast: 'Jullie willen mij, Richard Nixon, te grazen nemen!'

De afloop is bekend: in augustus 1974 treedt de president af en hij krijgt gratie. Tijdens het afscheid van zijn Witte Huis-medewerkers vraagt hij niet haatdragend te zijn omdat dat iemand kapot maakt. Dat was Nixon als mens, stelt men aan het slot van de documentaire vast. Een zichzelf vernietigend mens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden