Waterdrinkspel werd student bijna fataal

Ook alcoholvrije drinkspelletjes kunnen gevaarlijk zijn, weten ze nu bij de Groningse studentenvereniging Albertus Magnus. Een lid overleefde 6 liter water maar net.

Van een medewerker

Een drinkspelletje bij de Groningse studentenvereniging Albertus Magnus heeft een 21-jarige student donderdag bijna het leven gekost. Hij werd echter niet door alcohol, maar door water vergiftigd.

De Albertiaan zou in september de nieuwe voorzitter van de kroegcommissie worden en een jaar lang verantwoordelijk zijn voor de bars van de vereniging. De nieuwe commissieleden worden doorgaans een voor een 'ingewerkt'. Bij de daarbij horende quiz werd voorheen alcohol gebruikt, maar uit veiligheidsoverwegingen nemen de studenten tegenwoordig water tot zich. Bij elke fout beantwoorde vraag moet er een glas worden leeggedronken.

De toekomstige voorzitter van de kroegcommissie dronk naar eigen zeggen vijf à zes liter water binnen drie uur, waarna hij bij het verlaten van de sociëteit op de stoep in elkaar zakte.

In het ziekenhuis stelden artsen vast dat hij een watervergiftiging had opgelopen. De Groningse student lag anderhalve dag buiten bewustzijn op de intensive care, maar kwam er beter af dan een 21-jarige Amerikaanse student die begin februari in Californië overleed. Ook hij moest, bij een ontgroeningsritueel van zijn studentenvereniging, grote hoeveelheden water drinken.

De politie is inmiddels begonnen met een onderzoek naar het voorval bij Albertus. Het is niet de eerste keer dat een Groningse studentenvereniging in opspraak raakt. In 1997 werd een eerstejaars zwaargewond van een introductiekamp afgevoerd, na te zijn overreden door een busje vol ouderejaars.

Nog meer commotie veroorzaakte in datzelfde jaar de dood van Reinout Pfeiffer, een aspirant-lid van het Groningse studentencorps Vindicat Atque Polit. Hij overleed nadat hij een liter jenever op moest drinken om zijn intrek te mogen nemen in een kamer in een studentenhuis van het corps.

Na het overlijden van Pfeiffer stelde de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) een commissie in die excessen bij ontgroeningsrituelen moest voorkomen. Studentenvereniging Vindicat besloot zelfs geen drank meer te schenken aan aspirant-leden tijdens de groentijd. Dit advies werd ook landelijk door de meeste studentenverenigingen overgenomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden