Update

'Waterbedrijven moeten in toekomst hamsteren'

Waterbekken bij de Maas. Beeld ANP
Waterbekken bij de Maas.Beeld ANP

Het Nederlandse oppervlaktewater kan halverwege deze eeuw van tijd tot tijd zo vervuild raken, dat het soms niet geschikt is om er drinkwater van te maken. Drinkwaterbedrijven moeten daarom overwegen een voorraad op te slaan voor moeilijke periodes. Dat staat in een rapport van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat woensdag is gepubliceerd.

De onderzoekers keken naar 11 zogeheten innamepunten in het stroomgebied van de Rijn en de Maas. Dat drinkwater komt bij 40 procent van de Nederlanders terecht.

In de moeilijke periodes stroomt er minder water door de Rijn en de Maas en hun aftakkingen, zoals de IJssel. De lozingen van rioolwaterzuiveringsinstallaties, landbouw en industrie worden dan minder verdund. Dat kan dagen, maar ook maanden duren.

Het RIVM-rapport concludeert onder meer dat er te veel bestrijdingsmiddelen in het water kunnen voorkomen in een droog jaar in combinatie met snelle klimaatverandering. Dat zou een keer in de bijna 5 jaar kunnen gebeuren. Voor sommige stoffen zouden zelfs de 'risicogrenzen' voor mensen kunnen worden overschreden.

Waterleidingbedrijven
De onderzoekers suggereren verder om water meer te zuiveren voordat het naar de kraan gaat, en om tijdelijk over te stappen op andere drinkwaterbronnen wanneer dat nodig is. Volgens de Vereniging van Waterleidingbedrijven (Vewin) gebeurt dat al.

'We hebben grote buffervoorraden in de Biesbosch, het IJsselmeer en de duinen. Die worden soms aangesproken zonder dat iemand het merkt. Soms krijgen mensen drinkwater uit een ander wingebied. En we zijn constant op zoek naar nieuwe manieren om water te zuiveren', zegt een woordvoerder. Hij noemt het rapport 'een onderbouwing van wat we al doen''.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden