Waterbedrijf Vitens: Veel bronnen in 'schalie-zone'

De zorg bij waterleidingbedrijven over boringen naar schaliegas neemt toe. Zeker een kwart van de 110 wingebieden van Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, ligt in de schaliegaszones.

Dit blijkt uit de kaart die Vitens vandaag publiceert. Het waterbedrijf heeft de eigen waterwinlocaties ingevuld op een kaart van Nederland van de bodemlagen met mogelijke schaliegasvoorraden. Ruim twee miljoen Nederlanders zijn afhankelijk van juist deze drinkwaterbronnen, zegt Sebastien Kraaijeveld van Vitens.

Een belangrijk deel ligt op kwetsbare zandgronden in Overijssel en de Gelderse Achterhoek. "Begrijp ons goed: we zijn niet per definitie tegen schaliegas, maar we moeten de drinkwaterbelangen beschermen."

Andere waterbedrijven
Ook bij de overige drinkwaterbedrijven in zuidelijk Nederland liggen waterwingebieden in een schaliegasrijke bodem. De negentien Limburgse waterwingebieden liggen stuk voor stuk op locaties waar schaliegas zit.

De wingebieden van grondwater concentreren zich in de oostelijke helft van Nederland. In de Randstad en grote delen van Friesland en Groningen is het diepe grondwater brak en op dit moment ongeschikt voor de productie van drinkwater. In die gebieden bevinden zich overigens ook schaliegasvoorraden diep in de grond.

Vanuit drinkwaterbelangen gezien zou in die gebieden schaliegaswinning de voorkeur hebben, stelt Vitens.

"Al zijn er ook al pilots gaande om na te gaan of we zoet water uit brak water kunnen winnen", aldus Kraaijeveld. "Het voorzorgsbeginsel moet ook hier gelden: ga pas aan de slag als je de risico's kent en kunt beheersen."

Geen zorgen in Zeeland
De zorg over schaliegaswinning in waterwingebieden speelt niet in Zeeland, omdat het water daar uit oppervlaktewater wordt gewonnen, vooral van de Maas.

Vitens maakt nagenoeg uitsluitend gebruik van grondwater. De beschermingsgebieden rond de winlocaties zijn op de kaart kleine stipjes, maar in werkelijkheid is het 'toevoergebied' aanzienlijk groter. Grondwater uit een groot gebied, stroomt in een periode van ongeveer honderd jaar richting winputten. Gebieden met nog geen winlocaties zijn volgens Vitens van belang voor grondwaterwinning in de toekomst.

Zorg over boringen
De waterleidingbedrijven zijn bezorgd over schaliegasboringen omdat de diepe boorputten door de waterhoudende lagen gaan. Bij de productie van schaliegas worden bovendien grote hoeveelheden chemicaliën gebruikt, die de bodem kunnen verontreinigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden