Water verdient meer aandacht

WAGENINGEN (ANP) - De zorg om en aandacht voor het broeikaseffect en de klimaatverandering is verloren tijd, want er valt toch niet veel aan te doen. Waar het werkelijk om gaat is de uitputting van de aarde en de verkwistende wijze waarop de Westerse wereld de beschikbare hoeveelheid zoetwater verspilt.

Dat zegt milieutechnoloog Jules van Lier, die donderdag aan de Wageningen Universiteit het bijzonder hoogleraarschap Anaërobe Afvalwaterbehandeling aanvaardt. Volgens Van Lier is de westerse wijze van waterzuivering een slecht voorbeeld voor ontwikkelingslanden.

Van Lier stelt dat maar heel weinig water op aarde geschikt is voor menselijk gebruik. Toch vindt de Westerse wereld het gewoon ontlasting door het toilet te spoelen met honderd maal zoveel zoetwater als daarvoor nodig is. In de Verenigde Staten kost het voorkomen dat iemand hepatitis A zou oplopen door het drinken van water drie tot dertig miljoen dollar meer dan de behandeling van iemand, die deze ziekte door drinkwater zou oplopen, aldus de Wageningse professor.

Tijdbom

Langdurige periodes van een tekort aan schoon water zijn een tijdbom onder de samenleving, voorspelt Van Lier. Wereldwijd sterven 1,8 miljoen mensen per jaar door het drinken van besmet water. Dat gebeurt vooral in arme landen. 90 Procent van die sterfgevallen betreft kinderen onder de 5 jaar.

Het Westen zou daarom juist ontwikkelingslanden moeten laten zien hoe een kleine hoeveelheid zoetwater zo economisch mogelijk kan worden gebruikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden