Water uit Lourdes en wuifvlaggetjes

Twee Nederlandse artiesten strijden dit Pinksterweekeinde om grote prijzen. Miljoenen Nederlanders kijken vanavond naar het Eurovisiesongfestival om te zien hoe de Nederlandse zangeres Anouk het ervan af gaat brengen. Een dag later loopt regisseur Alex van Warmerdam over de rode loper op het internationale filmfestival in Cannes, waar zijn film 'Borgman' kans maakt op de Gouden Palm.

ROSA MARIJNEN

"De oranje vlaggetjes hangen al", zegt Julien Lageweg (30). "Nu alleen de stemformulieren niet vergeten!" Een vriendengroep uit Oud Beijerland, Rhoon en Rotterdam komt vanavond bij Lageweg bij elkaar voor de finale van het Eurovisiesongfestival. Een finale waarin Nederland na negen jaar eindelijk weer meedingt naar de eerste plek.

De vriendengroep komt al tien jaar elk Songfestival bij elkaar. "Iedereen neemt altijd lekkere hapjes mee, elk uit een ander songfestival land", zegt Jenny Vis (52). "Zo ben ik altijd Griekenland." Niet alleen volgen ze de shows op televisie, ook zwaaien ze artiesten uit op Schiphol. Soms gaan ze naar het Eurovisiesongfestival toe: zo zijn ze in Athene (2006), Oslo (2010) en Duitsland (2011) geweest.

Vanavond zal stipt half negen de televisie aangaan, het volume omhoog. "De tv staat altijd zo hard dat we erdoorheen gaan gillen", zegt Vis. Als de openingstune van de show klinkt, kan het feest beginnen. Alle hapjes en drankjes staan dan inmiddels op tafel, omringd door vlaggetjes van de Songfestivallanden. Volgens Derlette de Vries (47) is Conny de grootste Songfestivalfan van de groep. "Ja toch Con?", vraagt ze. Conny de Vries (51) knikt: ze was al fan sinds Abba in 1974.

Sinds vijf jaar organiseren ze ook hun eigen Songfestival, via een Hyves pagina met 24 leden. Net als bij de hapjes is iedereen een ander Songfestival land. "We sturen elkaar dan liedjes uit dat land via YouTube-linkjes. Dit mogen geen Songfestivalnummers zijn, maar ze moeten wel van Songfestivalartiesten zijn", zegt Vis. "Maar we hebben wel altijd een stop in de Songfestivalmaand hoor", voegt Jeroen 't Hart (42), die samen met vriendin Suzanne Hoek (43) het Songfestival volgt, toe.

Tijdens het optreden van Anouk zal er flink met de Nederlandse vlaggetjes worden gezwaaid. "Dat brengt geluk", zegt Vis. "Tijdens de eerste halve finale afgelopen dinsdag scheurde het vlaggetje opeens. Meteen in paniek natuurlijk!"

Uiteindelijk moest er water uit Lourdes en een rolletje plakband aan te pas komen om het ongeluk af te wenden. "Alles zodat Anouk door zou gaan naar de finale", zegt Vis. Zo drinkt Annelies Bravenboer (54) haar biertje uit een speciaal Songfestival glas. "Eén week in het jaar zijn we helemaal gek", zegt ze.

Als Anouk vanavond als dertiende optreedt, zal de spanning toenemen. Zal ze hetzelfde doen als dinsdag, of er toch een heel andere act van maken? "Je weet het natuurlijk nooit met haar", zegt 't Hart. "Maar het lied is prachtig."

Anouk als dertiende
Voor de finale van het Eurovisiesongfestival zijn 26 landen geplaatst. In de Malmö Arena in Zweden treedt Anouk op als dertiende, vlak na Armenië en vlak voor een pauzeblokje.

Televisiekijkers van alle 39 deelnemende landen mogen stemmen. De lijnen zijn geopend in de vijftien minuten na het laatste optreden. Stemmen kan door te bellen of te sms'en, maar voor het eerst ook via een Nederlandstalige app. Het is onmogelijk om op het eigen land te stemmen.

De vakjury's hebben gisteren al punten toegekend op basis van de generale repetitie. De televisiekijkers en de vakjury bepalen elk voor de helft de puntenverdeling per land. Om de uitslag wat te bespoedigen, maken de woordvoerders per land alleen bekend naar wie de acht, tien en twaalf punten gaan. Op het scorebord verschijnt de verdeling van één tot en met zeven punten.

De finale is vanaf 21.00 uur te zien op Nederland 1 bij de Tros, met commentaar van Jan Smit en Daniël Dekker. Om 20.30 uur begint de voorbeschouwing. Een scorelijst is te vinden op www.songfestival.nl.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden