Water is een spannend natuurverschijnsel

“In het begin vond ik het spannend, maar nu besef ik pas wat een waterramp betekent. De eerste dode viel dinsdag, bij ons in het dorp, ik kende haar. Zoiets blijft je toch bij.”

Karin Elbers (21) uit het Gelderse Winssen denkt dat ook haar familie binnenkort de biezen moet pakken. “Een evacuatiebevel is er nog niet, maar dat kan elk moment komen.”

De Waalkade in Nijmegen kent sinds een week een nieuw soort toeristen: de waternoodkijkers. Jong en oud staan op muren geleund om naar het stromende water of naar de overvliegende helikopters te kijken. Af en toe wordt er een foto genomen.

Ook Karin Elbers wilde de toestand aan de Waal met eigen ogen zien. “Ik begrijp de mensen wel die even een kijkje komen nemen. Zoiets zie je niet elke dag. Maar het is wel ernstig. Als het voor ons ook bedreigend wordt, gaan we naar familie toe. Niet naar een opvangcentrum, want slapen met tweeduizend mensen in een zaal is niet het prettigste.”

Jan-Jaap Hendrickx (15) uit Millingen kan al niet meer naar huis. Hij logeert bij een vriend tot het ergste voorbij is, en dat zal minstens tot maandag worden. “Afgelopen maandag hebben we spullen die niet nat mogen worden, zoals foto's en meubels, naar de bovenste verdieping van het huis gesleept. Daarna zijn we vertrokken. Mijn ouders zitten nu bij mijn oma.”

Vorig jaar rond kerst stond in huize Hendrickx alleen de kelder onder water. Dit jaar kan de schade veel hoger oplopen. Maar Jan-Jaap blijft optimistisch. “Eerst zeiden ze dat het huis vier meter onder water zou komen te liggen als de dijk breekt. Nu is dat teruggegaan naar twee meter. Dat is toch goed nieuws, niet?”

Sommigen worden filosofisch als ze de macht van het water zien. Kasper Oerlemans (15) vindt de kracht van de natuur indrukwekkend. Hij woont in Weurt en daar loopt hij nog geen direct gevaar. “Ik vind het bijzonder. Zoiets zie je niet elke dag. Ergens is het zelfs mooi. Natuurlijk is het wel vervelend voor die mensen die er schade aan overhouden.”

Martijn Nap (16) gelooft dat de overstroming geen natuurverschijnsel is. “Het heeft iets te maken met het grondwater dat niet weg kan. De mensen hebben er toch wel een zooitje van gemaakt.”

Beide jongens vinden dat de regering voor een definitieve oplossing moet zorgen. Kasper: “De meeste dijken zijn oud, die moeten verzwaard worden. De milieubeweging werkt ook niet echt mee. Ik snap hen wel, ze willen het milieu beschermen, maar ik vind dat de bewoners van deze gebieden voorgaan. De mensen moeten hierna in vochtige woningen wonen en hebben veel schade. Als je de dijken nu verzwaart, zal er na een tijdje toch wel weer groen overheen groeien.”

Het hoge water trekt naast dagjesmensen ook veel journalisten naar de overstroomde gebieden. Daar ergert Heleen Borggreven (17) uit Nijmegen zich gruwelijk aan. “Al die aandacht van de media. Ik vraag me af of dat wel echt nodig is. Ik zag gisteren een reportage over de overstroming. Zie je tien keer dezelfde beelden.”

Heleen vindt het wel een goede zaak dat er een inzamelingsactie komt voor de getroffenen. “De schade moet vergoed worden. Die mensen die geëvacueerd zijn kunnen er toch niets aan doen dat ze in Limburg of in de Ooijpolder wonen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden