Water daalt, evacués terug naar huis

Waterpeil in het zuidelijk deel van de Rijn is al aan het dalen

Bewoners van de provincies Friesland en Groningen halen opgelucht adem nu het waterpeil daalt. De druk op de verzwakte dijken en kades neemt af door massale lozing van water op de Waddenzee.

Zaterdagochtend mochten de ongeveer achthonderd geëvacueerde inwoners van de Groningse dorpen Woltersum, Wittewierum, Ten Boer en Ten Post al weer naar huis. Zij moesten een dag eerder verplicht hun huis verlaten omdat de dijk langs het Eemskanaal dreigde door te breken.

Zaterdag meldden de waterschappen in Groningen dat het waterpeil aanzienlijk was gedaald door lozing van miljoenen liters water op onder andere de Waddenzee. Vrij spoedig daarna werd het sein veilig gegeven voor de ontruimde dorpen.

Onderzoek met speciale camera's vanuit een F-16 van de luchtmacht heeft wel duidelijk gemaakt dat de dijk meer zwakke plekken heeft dan gedacht. Die moeten zo snel mogelijk worden aangepakt.

De terugkomst van al het vee loopt enige vertraging op. De dieren zijn gevoelig voor stress, dus wordt het transport naar de thuisstal enkele dagen uitgesteld.

Waterschap Fryslân had wat meer problemen om water te lozen, onder andere door het getij in de Waddenzee. Gistermiddag was het peil in de Friese wateren slechts vijftien centimeter gezakt. Het waterschap gaat daarom voorlopig nog door met het spuien.

Het antieke gemaal Ir. Wouda in Lemmer zal zeker nog tot eind deze middag water in het IJsselmeer pompen. Het gemaal, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld, wordt alleen bij extreem hoge waterstanden ingezet en was afgelopen weekend een toeristische attractie van formaat. Het ontving zaterdag de tienduizendste bezoeker van dit nog korte jaar, vorig jaar diende de tienduizendste bezoeker zich pas in september aan.

Ook het waterpeil in de Waal, de Rijn en de IJssel daalt. De waterstanden zijn volgens het Infocentrum Binnenwateren niet meer abnormaal voor de tijd van het jaar te noemen. Eind vorige week werd nog hoogwater voorspeld, maar gisteren bleek dat het peil van de Rijn in het zuidelijke deel van het Duitse stroomgebied daalt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden